2020. március 16. napjától az oktató-nevelő munka tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre. Ez nem rendkívüli szünetet jelent, hanem az oktatás módjának megváltoztatását.
Az új munkarend értelmében a diákoknak tilos a köznevelési intézmények oktatási célú látogatása. A tananyag kijelölése, a tanulási folyamat ellenőrzése és támogatása a pedagógusok és tanulók között online vagy egyéb, személyes találkozást nem igénylő formában történik.
A tantermen kívüli, digitális munkarend időtartama alatt a tanulók lehetőleg kerüljék a nagyobb csoportos találkozásokat, közös programokat! Felügyeletüket a szülők, családok, szomszédok bevonásával, kis csoportokban célszerű megszervezni. A gyermekek felügyeletét nem javasolt a nagyszülőkre bízni, hiszen ők a legveszélyeztetettebbek.
A szülők igényei alapján, indokolt esetben a tankerületi központ munkanapokon megszervezi a tanulók napközbeni kiscsoportos felügyeletét. Ez a lehetőség csak azon szülők gyermekeinek biztosított, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a járvánnyal kapcsolatos feladatok, valamint az egyéb közfeladatok és a közellátás biztosításához. Fontos a szülőknek azt is tudni, hogy kiscsoportos felügyelet esetében is magasabb a fertőzésveszély, mintha otthon lenne a gyermek.
A gyermekétkeztetés biztosítása önkormányzati feladat. Azon gyermekek számára, akiknél ez indokolt, helyben optimális módon kell biztosítani az étkezés lehetőségét, a gyermek étkeztetése azonban nem történhet az oktatási-nevelési épületben. Az ügyelettel és étkezéssel kapcsolatos igényüket március 16-án, hétfőn legkésőbb 9 óráig jelezhetik az iskola telefonszámán, vagy az iskolatitkár email címén keresztül (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).
Az új munkarendben történő működés mindannyiunknak komoly kihívást jelent. Kérünk minden tanulót és szülőt, hogy közösen oldjuk meg ezt a nehéz feladatot és türelemmel viseljük a nehézségeket! Ez egy vészhelyzetben hozott rendkívüli intézkedés, amely hozzájárul a járvány mielőbbi leküzdéséhez. Ez a változás egy hatalmas innovációs lehetőség is. Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy ebből a lehető legtöbbet hozzuk ki gyermekeink, jövőnk érdekében!
Kérjük a szülőket, hogy még az új munkarend bevezetése előtt beszéljék meg gyermekeikkel a munkanapok rendjét, készítsenek közösen napirendet! Ennek tartalmaznia kell a tanulással töltött időt, de legyen lehetőség mozgásra, olvasásra és az életkornak megfelelően játékra is! Javasolt időkitöltő tevékenységek: rajzolás, festés, origami, gyöngyfűzés, gyurmázás, dokumentumfilmek, ismeretterjesztő filmek nézése, zenélés, zenehallgatás, rendrakás, sütés-főzés anyuval, barkácsolás apuval, társasjáték a tesóval. Nem marad ki a digitális eszközök használata sem a felsorolásból, hiszen ezekre alapozzuk kapcsolattartásunkat és a tanagyag elsajátítását is.
A kezdeti napokban elsősorban a KRÉTA felületen küldjük az otthon elvégzendő feladatokat és javaslatainkat a tananyag könnyebb megértése érdekében. Hétfőn 8 órától már mindenki látni fogja a bejegyzéseket. Ezt kell figyelni! Akinek jelenleg nincs hozzáférése a felülethez, minél előbb jelezze a fenti elérhetőségek valamelyikén! Később egyre több és változatosabb online oktatási formával segítjük majd tanulóinkat.
Kérem, hogy a szülők (és a gyermek) jelenleg érvényes telefonszámát, működő email címét az osztályfőnök vagy az iskolatitkár email címére küldjék meg minél előbb, de legkésőbb hétfőn 12 óráig a könnyebb kapcsolattartás érdekében!

Mindenki vigyázzon magára, és mind vigyázzunk egymásra!

Benisné Manner Melinda, intézményvezető