Legújabb kori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848 március 15 megünneplése. Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat, a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését. Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját a Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola is méltó módon megünnepelte a Bakonysárkányi Faluházban. Az ünnepi műsoron Czunyiné Dr Bertalan Judit, országgyűlési képviselő mondott beszédet.

Ezt követően az iskola tanulóinak, tanárainak, óvodapedagógusoknak, valamint egy szülő és egy közművelődési munkatárs szemet és fület gyönyörködtető műsora következett. A történelmi események felidézése mellett autentikus viseletű huszárok tánca is látható volt és az ünnephez kapcsolódó dallamok is színesítették a műsort.

A program fáklyás felvonulással záródott.

Köszönjük a részvételt és a szülők közreműködését a szereplő gyermekek szállításában!

Intézményünk fontosnak tartja, hogy az elsősök ne szorongással kezdjék meg az iskolai tanulmányaikat, ezért minden évben meghívjuk az óvodásokat egy iskolai betekintésre. Ebben az évben Gyüsziné Rohonczi Anita tanítónő várta a gyereket az első foglalkozáson. A kisgyerekeket egy mesebeli kirándulásra hívta. Az erdőn sétálva több állattal találkoztak, majd a mezőn virágokat számláltak. Ahhoz, hogy bejussanak a tudás várába 3 kérdésre is meg kellett válaszolniuk. A feladatokat mindannyian jól teljesítették, így nyitva áll előttük az iskola kapuja is.

 

Bence bácsival egy vívás foglalkozáson is részt vehettek. Néhány harmadikos diák megmutatta, hogy milyen ügyesen „forgatja már a tört”. Igaz még csak a műanyag változatot.  Az óvodások valódi tört is foghattak, bár annak nagyon különleges volt a vége, egy kanál. Ezzel kislabdát kellett „bekanalazni” a zsámolyba.

Iskolánk sajátossága a német nemzetiségi oktatás. Természetes, hogy már az óvodásokkal is megismertetett Magdi néni néhány német szót. A feladatokat nagyon élvezetessé és érdekessé tette az interaktív tábla használata, amit az ovisok is kipróbálhattak.

Az utolsó foglalkozáson ismét egy kis mozgásra ösztönöztük a gyerekeket. Gábor bácsi néptánclépéseket tanított nekik, amit immár felszabadultan követtek a leendő iskolások.

A foglalkozások szünetében igazgatói tájékoztatót hallhattak a szülők az iskoláról, a táncóra ideje alatt többségük az egyházak tájékoztatóján is részt vett.

2018. március 4-én Takács Dominik János, iskolánk 7. osztályos tanulója részt vett a Székesfehérvárott megrendezett VI." Mezőföld virágai " szólótánc versenyen. A 92 néptáncos közül, akik Soprontól Százhalombattáig érkeztek a művészeti iskolákból, Dominik megkapta a kitüntető  " Mezőföld virága" címet.

Molnár Gábor, tánctanár

Minden évben részt veszünk a Zrínyi Ilona Matematika Verseny megyei döntőjén. Az idei tanévben is az osztályok legjobb matekosai képviselték iskolánkat. A versenyen több tanulónk dicséretes eredményt ért el, melyhez az intézményvezető is gratulált. Íme a dicséretben részesült tanulók: Molnár Dávid, Egri Bence, Szabó Péter, Ferenczi Gábor, Cseszneg Fanni, Takács Dominik, Molnár Dorka.

Gratulálunk a tanulók teljesítményéhez és köszönjük a pedagógusok felkészítését!