Címlap Tanulás segítése

Főmenü

Fizika
Rendhagyó történelem óra PDF Nyomtatás E-mail

Rendhagyó történelem órán vehettek részt az ötödikesek Kisbéren a Magyar Királyi Lovardában. Az élményszerű előadás keretében először a magyarság életmódjához kapcsolódó tárgyakat láthattak a gyerekek, melyek kézről-kézre jártak. Felpróbálhatták a nemez- és bőrsisakot, megpróbálhatták megszólaltatni a kürtöt. Mint kiderült, ez nem is olyan könnyű, de azért volt, akinek sikerült! Láttunk veretes övet, fokost, a banai avar kincs leleteiből származó szablyát és megismerkedtünk az íj részeivel is.

WP_20170427_09_37_17_Rich WP_20170427_10_19_18_Rich

Sok érdekesség hangzott el a magyarság életmódjával, hitvilágával kapcsolatosan és azt is megtudhattuk, milyen történelmi események állnak például a Lehel kürtje, vagy Búvár Kund című mondák hátterében.

Az előadás után lovas íjászati és lovas solymász bemutató következett. Láthattunk különböző lófajtákat, hallhattunk a velük való megfelelő bánásmódról és saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogy nem lehetetlen dolog lóhátról nyílvesszővel célba találni.

A bemutató sólyomröptetéssel zárult.

A gyerekek nagyon élvezték az élő történelem órát.

WP_20170427_10_43_04_Rich

Szabó Magdolna, osztályfőnök

 
Segédanyagok fizika tanulásához PDF Nyomtatás E-mail

Kulcsfogalmak/fogalmak, amelyeket tudnod kell:

A testek, folyamatok mérhető tulajdonságai

Mérés, hosszúság, térfogat, tömeg, sűrűség, idő, mérési hiba.

Hőmérséklet, halmazállapot

Hőmérséklet, halmazállapot, olvadáspont, fagyáspont, forráspont, nyomás, túlhűtés, túlhevítés, csapadék, megfordítható, megfordíthatatlan folyamat.

A hang; hullámmozgás a természetben

Hang, hangforrás, frekvencia, hangszín, terjedési sebesség, hangerősség, ultrahang, zajszennyezés, hullám, hullámtörés, visszaverődés.

A fény

Fényforrás, fénysebesség, színkép, frekvencia, fénytörés, fényvisszaverődés, közellátás, távollátás, elektromágneses hullám.

Az energia

Csillag, energia, energiahordozó, erőmű, fosszilis tüzelőanyag, égés, nyomás, teljesítmény, táplálék, energiatakarékosság.

A járművek mozgásának jellemzése

Sebesség, átlagsebesség, körmozgás, forgómozgás, fordulatszám, keringési idő, periódusidő, egyenletes mozgás, egyenletesen változó mozgás.

Kölcsönhatások

Gravitációs kölcsönhatás, súly, erő, tömeg, sebességváltozás, gyorsulás, nyomás, légnyomás, hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő.

A Naprendszer

Nap, Naprendszer, csillag, bolygó, hold, meteor, holdfázis, napfogyatkozás, holdfogyatkozás, árapály, tejútrendszer, csillagkép, fényév, asztronómia, asztrológia.

Környezetünk és a fizika

Földrengés, légkör, légnyomás, légköri és tengeri áramlat, cunami, napenergia, fosszilis energia, atomenergia, megújuló energia, energiatakarékosság,

Elektromos alapjelenségek, elektromos áram

Elektron, atommag, proton, neutron, elektromos töltés, atom, molekula, elektromos áram, elektromos vezető, szigetelő, feszültség, teljesítmény, fogyasztás, érintésvédelem.

Elektromágneses indukció, váltakozó áram

Permanens mágnes, elektromágnes, elektromágneses indukció, generátor, váltakozó áram, elektromos motor, erőmű, villamosenergia-hálózat, transzformátor, elektromos fogyasztó, érintésvédelem.

 

Érdekes kísérletek, fizikai problémák, fizikusok, fizikatörténet, hasznos linkek:

https://www.facebook.com/kutatokejszakaja

https://www.facebook.com/mindentudas

https://www.facebook.com/csodakpalotaja

https://www.facebook.com/szertar?sk=wall

http://www.fizikus.gportal.hu/

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu

http://www.fizkapu.hu/index.html

 

A youtube.com oldalon rákereshetsz nagyon érdekes fizikai kísérletekre is.

A wikipédián fizikai felfedezőkről olvashatsz.

 

Vigyázz! Az interneten megtalálható anyagok nem minden esetben ellenőrzöttek. Ha te töltesz fel információt ügyelj az etikai szabályok és a szerzői jogok betartására!

 

Gondolattérkép, amely segít a fogalmak rögzítésében és az összefüggések meglátásában:

IMG_1372

 


Friss hírek

Hírünk a nagyvilágban

 

Nemzetiségi rajzpályázat

0
1
2
3
4

Keresés

Visszaszámláló

Ennyi idő van a nyári szünetből.