A Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskolában, mely nemzetiségi oktatást folytat, felújításra került két terem padlózata. A termek 50 és 65 négyzetméteresek. A régi parketta helyett új, korszerű vinyl padlót raktunk le, melynek az alapja OSB lap. Az alkotópadláson tisztasági festés történt.
A felújítás révén korszerűbbé, esztétikusabbá, használhatóbbá és biztonságosabbá váltak a helyiségek. A régi kopott, hézagos padló balesetveszélyességét megszüntettük. Így lehetővé vált, hogy a termeket továbbra is a nemzetiségi oktatás és nemzetiségi kulturális programok szolgálatába állítsuk. A termek lehetőséget biztosítanak a nyelvvizsgára felkészítő foglalkozásoknak is. Így nagyobb eséllyel garantálhatjuk, hogy őseink nyelve fennmarad, átörökítődik a fiatalabb generáció számára.
Az alkotópadlás pedig teret ad a kézműves hagyományok átörökítéséhez. A későbbiekben gyakrabban és hatékonyabban tudjuk majd használni a felújított helyiségeket.

Pályázati azonosító: NEMZ-BER-20-0013

Támogatás összege: 1 500 000 Ft

Benisné Manner Melinda, NÖK Elnök


Foci az okospadlón, tánclépésekre programozott EDBOT robot, angolul kommunikáló humanoid robot, KUKA robotkarok, 3D tervezés és nyomtatás, menekülés a szabadulószobabából…

Iskolánk 21 tanulójával jártunk ma Székesfehérváron, az Alba Innovárban. A digitális élményközpont célja, hogy az iskolások robotok és okoseszközök használatával ismerhessék meg a digitalizáció világát. A központ missziója még, hogy megtanítsa az odalátogató gyerekeket az algoritmikus gondolkodásra, valamint fejlessze azon készségeiket, melyek elengedhetetlenek lesznek a jövő munkaerőpiacán.

Több program közül választhattunk. Voltak olyanok, amelyeket tanulóink egy része már ismert, mert iskolánkban tanulta: Scratch, Microbit, LEGO Mindstorm EV3 robotok programozása (erre büszkék is voltunk). Mi elsősorban olyan eszközöket, tevékenységeket választottunk, amivel intézményünkben nem, vagy csak ritkábban találkoznak a gyerekek:

1️⃣ EDBOT – kifinomult mozgásra képes robot

2️⃣ Dobot Magician robot – ipari környezet szimulálása

3️⃣ Pepper - humanoid robot

4️⃣ Parapark - szabadulószoba

5️⃣ UbTech Alpha1 – humanoid robot

6️⃣ WizeFloor – érintésre reagáló okospadló

7️⃣ 3D tervezés és nyomtatás

 

 

 

A teljes szakmai program ingyenes volt a tanulók számára, mert a belépőt, a foglalkozásvezetést és az utazást az NTP-MTTD-20-0015 azonosítószámú, nyertes pályázatunkból fizettük.

A programot szervezte, és a tanulókat kísérte: Benis István, Benisné Manner Melinda, Székely Márton. Köszönet munkájukért!

Támogatás összege: 1 500 000 Ft

A Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny országos döntőjén mindkét évfolyamon iskolánk tanulója képviselte Komárom-Esztergom megyét, ez már önmagában is óriási büszkeség számunkra, hiszen ők a megye legjobbjai.

Az országos döntőn, melyet május 28-án tartottak, összesen 44 tanuló vett részt, a megyék kiválóságai és a főváros 3-3 legjobbja. A döntőn írásbeli feladatsor, szóbeli előadás és terepgyakorlatos feladatok várták a versenyzőket. Iskolánk tanulói kiváló teljesítményt nyújtottak, szép eredményt értek el. Varga Tamara 5. helyezett lett a hatodikosok mezőnyében. Egri Noel 9. helyezést ért el az ötödikesek csoportjában.

Szívből gratulálunk a nagyszerű eredményekhez!

Nagyon büszkék vagyunk rátok! Hajrá, csak így tovább sárkánysulisok!

A tanulókat Benis István tanár úr készítette fel, köszönjük munkáját!


Az elmúlt hét legnagyobb eseménye a - negyedik alkalommal megrendezett - Kutató Diákiok Napja volt. A programot az NTP-MTTD-20-0015 azonosító számú nyertes pályázatból valósítottuk meg. Előzménye, hogy a tehetséges diákok egész tanéven keresztül heti rendszerességgel vehettek részt természettudományos és robotika műhelyfoglalkozásokon, versenyfelkészítésen. A pályázat keretében tudtuk beszerezni az IDŐKÉP szolgáltató által felszerelt meteorológiai állomást és egy új projektort is. Továbbá részt vehettünk az Alba Innovár Digitális Élményközpont foglalkozásain.

A Kutató Diákok Napján Benisné Manner Melinda, intézményvezető köszöntötte a közel 60 fős közönséget, és bemutatta a pályázati projekt célját, hasznosságát, eredményeit.

A programban résztvevő diákok közül többen tartottak előadást kutató munkájuk eredményeiről. Egri Noel a Battyán-ér természeti-kémiai tulajdonságaival, Varga Tamara pedig a Nagybéri-erdő mikroklímájával kapcsolatos vizsgálódásait mutatta be prezentációval, képekkel, mérési eredményekkel alátámasztva.

Felkészítő tanár: Benis István.

A robotikás blokkban Buda Bálint, Szabó Péter és Szabó Viktor tartott gyakorlati bemutatót és előadást a robotok programozásáról. Jáki Luca 3D nyomtatóval készített logikai játékot mutatott be. A jelenlévők kipróbálhattak több 3D nyomtatással készült játékot, matematikai tételt bizonyító szemléltető eszközt is. Felkészítő tanár: Székely Márton.

Ezt követően dr. Tóth-Nagy Georgina, adjunktus a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézetének munkatársa tartott előadást „Hiszem, ha látom – Látni a láthatatlant” címmel. A jelenlévők érdeklődését leginkább az infravörös hőtérképezés keltette fel, melynek segítségével láthatóvá tettük a hőt. Ennek szemléltetésére a hőkamerával felvételek is készültek.

Szabóné dr. Bárdos Erzsébet, egyetemi docens a Pannon Egyetem Kémiai Intézetének munkatársa a vegyész kobold egy napját mutatta be látványos kémiai kísérletekkel. A szenzációs előadás és ámulatba ejtő kísérletek után minden diáknak az volt a véleménye, hogy „bomba jó a kémia”.

A szakmai program utolsó részében a békéscsabai Szőke és Társai Kft két munkatársa a 3D ételnyomtatás, és italkészítés csodás világába vezetett bennünket. Az ételek nyomtatása egyelőre kuriózum, távolról sem bevett gyakorlat. Diákjaink olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy két különböző típusú gép működését is láthatták, kipróbálhatták és az elkészült ételeket, italokat elfogyaszthatták.

A sikeres szakmai program után kellően megéhezve fogyasztottuk el a mini szendvicseket és együtt vágtuk fel a tehetség tortáját. Szuper program volt, kiváló előadókkal és érdeklődő diákokkal.

A programot szervezte, a pályázatot írta és gondozta: Benisné Manner Melinda, intézményvezető.

Támogatás összege: 1 500 000 Ft

 

 

 

 

 

A Teleki Pál Országos Földrajz-földtan Verseny megyei döntőjébe három nyolcadik osztályos és egy hetedik osztályos tanulónk jutott be. Mindkét évfolyamon jól teljesítettek a diákok, ketten dobogóra jutottak.
7. osztály
Vida Ramón 3. helyezés 
8. osztály
Kokas Nikoletta 3. helyezés 
Horváth Viktória 6. helyezés
Molnár Rebeka 9. helyezés
Gratulálunk a szép eredményekhez! Büszkék vagyunk rátok! 

A versenyzőket Benis István tanár úr készítette fel, köszönjük munkáját!