Mi leszel, ha nagy leszel?

A címben szereplő kérdésre óvodás korban nagyon határozott és gyors válaszokat szoktak adni a gyerekek. Tűzoltó, vasutas, doktor néni, fodrásznő – mondják a gyerekek sokszor egymás szavába vágva. Az általános iskolások azonban – különösen a felső tagozaton – már kevésbé határozottak. Sokszor minél inkább átérzik a döntés jelentőségét, annál bizonytalanabbá válnak.  A választásban nagyon sokat segíthet a család, de a felkészülés tudatos irányításában iskolánk meghatározó szerepet vállal. Nyolcadikosainknak  hozzávetőlegesen 3 hónap áll még rendelkezésre, hogy véglegesen eldöntsék mely középfokú intézménybe fognak jelentkezni.

Már ötödik osztálytól foglalkozunk osztályfőnöki órákon a különféle szakmákkal és ismerkedünk középiskolákkal. Szakmabemutató kisfilmeket nézünk és középiskolák honlapjait olvasgatjuk. Hetedik osztályban már részt vettünk a megyei pályaválasztási kiállításon előzetes tájékozódás céljából. Ebben a tanévben, amikor az utolsó általános iskolai osztályt kezdtük meg, központi téma lett a pályaválasztás, a továbbtanulás. Erről beszélgetünk a reggeli  (tanítás előtti) beszélgető körökön és a szünetben is. Tanév elejétől fogadjuk a középiskolák bemutatkozóit, delegáltjait. Elektronikus körlevélben továbbítjuk a szóróanyagot és a nyílt napokra való felhívást.

IMG_2120

Októberben két szervezettől is ellátogattak hozzánk a pályaválasztást segítő szakemberek. A munkaügyi központ munkatársa önismereti teszteket mutatott a tanulóknak, az Iparkamara képviseletében érkezett szakember tájékoztatta a tanulókat a megyében hiányszakmának minősülő képzésekről és az ehhez kapcsolódó ösztöndíjakról. November 11-én pedig – immár céltudatosabban – ismét ellátogattunk a Pályaválasztási kiállításra, Tatabányára.

IMG_2333

Következő esemény a pályaválasztási szülői értekezlet lesz, ahol a közeljövőben előttünk álló feladatokról lesz szó. Néhány fontos dátum a pályaválasztás előtt álló 8. osztályos tanulóknak és szüleiknek:

2016.12.09. – jelentkezés a központi írásbeli felvételi vizsgára

2017.01.21. – központi írásbeli felvételi vizsgák

2017.01.26. – pótló központi írásbeli felvételi vizsgák

2017.02.15. – jelentkezési lapok feladásának határideje

2017.03.10. – középiskola nyilvánosságra hozza a felvételi jegyzéket

2017.03.16-17. – tanulói adatlapok módosításának lehetősége

Mindenkinek megfontolt, eredményes döntést kívánunk!

 

Benis István, osztályfőnök