Légifolyosó, terminál, utashíd, vezérsík…Ismerősek ezek a kifejezések?

Aki esetleg bizonytalan a pontos jelentésükben, forduljon az ötödik-hatodik osztályosokhoz, ők bizonyára útbaigazítással tudnak szolgálni. Idei osztálykirándulásukon ugyanis a Liszt Ferenc repülőtérre látogattak el, ahol szakszerű vezető nyújtott betekintést a repülés nem hétköznapi világába.

1 2

Komoly biztonsági ellenőrzés után külön busszal járhatták végig az utasoktól elzárt területeket is. A kifutó pálya mellett közvetlen közelről láthatták a repülőgépek folyamatos fel- és leszállását.  Megismerkedtek a repülőtérre érvényes alapvető közlekedési szabályokkal és bepillanthattak az ott dolgozók mindennapi életébe is. Külön érdekesség volt megfigyelni, hogy a reptéri tűzoltók munkája és felszerelése is eltér a szokásostól: riasztási idejük rövidebb, védőruházatuk vastagabb, mivel nagyobb hőhatásnak vannak kitéve és a járműveik is speciális feladatokra vannak kialakítva, közúti forgalomba nem is mehetnek.

3 4

Külön szerencse volt, hogy látogatásunk idején megérkezett egy hatalmas arab gép is több mint 400 utassal a fedélzetén, melynek hajtóművébe egy normál gép törzse gond nélkül beférne.

A busz bevitt a régebben használt „Ferihegy 1”-es részre is, ahol most már csak magángépek és teherszállító gépek forgalmát bonyolítják, utasforgalmat nem.

5

A látogatás végén az Aero parkban régi repülőgépek fedélzetére és pilótafülkéjébe is felszállhattak a gyerekek, így igazán különleges élménnyel tértek haza.

Szabó Magdolna, Mór Mária osztályfőnökök