A „közösségi események az iskolában” elnevezésű pályázati projektben vesz részt iskolánk mindkét feladatellátási helye. A program kezdetekor a szülőkkel, partnerekkel, szakmai szervezetekkel fogalmaztuk meg a problémát. A diákok túl sok időt töltenek a számítógépnél és sok esetben játékkal múlatják az időt, vagy a közösségi portálokon barangolnak céltalanul. Az első alkalommal megfogalmazódott bennünk, hogy a „túlzott on-line jelenlét” helyett alternatív programokat kínálunk. A gyerekek kívánságait figyelembe véve a sportra esett a választás. A diákok külön kérték, hogy ne csak egy-két unalomig megszokott labdajátékra legyen lehetőség, hanem érdekes, újszerű sportok kipróbálására. Így aztán megismerésre és választásra kínáltunk fel 14 féle sportolási lehetőséget. Ezek többsége olyan, amikkel testnevelés órákon vagy délutáni sportkörökön sem találkoznak a gyerekek. Így aztán nagy izgalommal várták, hogy a program megnyitásakor milyen lehetőségeket kínálunk nekik. Néhány szülő a kistestvérrel együtt érkezett a sportválasztó délutánra.

IMG_5720 IMG_5807

A tanulók az alábbi lehetőségek közül választhattak: rúddal ugrás, gerelydobás, jóga, asztalitenisz, gumiugrás, ugrókötelezés, trambulin ugrás, kosárra dobás, teniszezés, diszkosz vetés, lovaglás, akadály kerékpározás, lövészet, célba rúgás.

A gyerekek 14 csapatban járták az állomásokat, ahol mindenki kipróbálhatta a fenti sportokat. A bátraknak és vállalkozó szelleműeknek jutalom pecsét járt. A gyerekek igazán aktívak voltak, büszkén mutatták be osztályfőnökeiknek a karjukon sorakozó elismerő pecséteket, lájkokat. Természetesen közben üdítővel és cukorkával pótolhatták a felhasznált energiát.

IMG_5923 IMG_5906

A programra ellátogatott Dózsa Edina, a KLIK megyei projektfelelőse is. Köszönetet mondunk a résztvevő szülőknek, pedagógusoknak, valamint Kazimir Károly jóga edzőnek, Rakó Lászlónak és fiának a teniszoktatásért, valamint Molnár Gábornak a lovaglási lehetőség biztosításáért.

Elmondhatjuk, hogy ezen a délutánon a résztvevő 140 gyermek biztosan nem vitte túlzásba az online jelenlétet, hiszen mindannyian sportoltak. Ennél is nagyobb lesz az eredmény, ha kedvet is kaptak az újszerű sportok későbbi folytatásához.