Osztályom tanulóit és a Zöldsárkány csoport tagjait bíztattam, vegyenek részt az „Itthon vagy – Magyarország, szeretlek” akcióban. Földrajz szakos tanárként nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek minél több tájat ismerjenek meg személyesen is. Ezt először szülőhazánkban, azon belül szűkebb környezetünkben tehetjük meg.

Másrészt azt gondolom, hogy a környezetről való tanulás legnagyobb hatékonysággal csakis a környezetben valósulhat meg, ezért a tanulmányi kirándulás, a túrázás a tanulók környezeti nevelésének, a környezetkímélő magatartásuk, pozitív környezeti attitűdjeik kialakításának egyik legfontosabb színtere. A túrák során megteremthetjük az érzelmi vonzódást a természet iránt, s kialakíthatjuk azoknak a szokásoknak a körét, amelyek szilárd alapot adhatnak a korszerű környezeti kultúra, a környezetvédő, természetszerető ember személyiségének kialakításához.

03 06

Jó ötletnek tartottam az Önkormányzat felhívását, hogy Szent Mihály nap alkalmából kerekezzünk el a Bakony egy szép tájára, a csatkai szentkúti erdőbe. Tizenöt diákkal  indultunk útnak Bakonysárkányból. Néhány tanítványunk Vérteskethelyről jött, mások Akán csatlakoztak. Az időjárás kedvező volt. Nem túl meleg, kicsi szél. A terep azonban embert próbáló, dimbes-dobos.

01 18

Jól esett az otthonról hozott szendvics és a pihenő a csatkai erdőben. Még arra is szántunk időt, hogy vízvizsgálati kofferünk segítségével megvizsgáljuk a forrás vizét. Közepes nitrát mennyiséget mértünk, melyen magunk is nagyon meglepődtünk. Ezért aztán többen is leellenőriztük a vizsgálati eredményt.

12 16

Csatkáról Súrra kerekeztünk, majd Ácsteszéren és Akán áthaladva értünk haza. Nem volt könnyű, hiszen 40 km-t tekertünk, de mindenki kitartó volt és végigbírta a távot.

Benis István, földrajz tanár