„Semmilyen költemény nem képes olyan finoman beszélni a szívhez, mint a mese.” (Herder)

Alig kezdődik el szeptemberben az új tanév, mi már azt tervezgetjük, hogy mikor is szervezzük meg a Sárkányok mesemondó találkozóját. Nyílván a mese ereje az, ami évről évre összeköt bennünket. Hiszen finoman beszél a szívhez, a lélekhez, a gyermekhez, a felnőtthöz. A mese örök, megunhatatlan. Törjön be bármilyen technika, jelenjen meg bármilyen mozgókép, a csendben elmondott és meghallgatott mesét semmi sem múlja felül.

Idén a második osztályosok „Mátyást királlyá választják” című látványos előadása fogadta a vendégeket, melyet a királyválasztás 555. évfordulója alkalmából vittek színpadra. A gyerekek komolyan vették feladatukat és megértették, hogy a színpad egy különleges helyszín, ahol a hétköznapi beszédnél többet, mást kell nyújtaniuk.

(A felvétel innen elérhető)

01 02

De más csemege, szellemi táplálék is várta a versenyzőket és a közönséget. Az előadást megelőzően Tóth Lajosné, nyugalmazott magyartanár megnyitotta Tamaskovics György székesfehérvári intarzia művész ez alkalomra rendezett kiállítását. A szokatlan műalkotások közül néhány mesetémát dolgoz fel, így szervesen illeszkedik a versenyhez. A gyerekek meglepetten szaladgáltak a képek előtt és elégedetten adtak kifejezést örömüknek egy-egy felismert mesejelenet előtt. A mesék mellett csodálatos természetet ábrázoló képek is gyönyörködtették a látogatókat. A fa, mint kifejező anyag, nagyszerűen illet a témákhoz és a mondanivalóhoz. Tamaskovics György úgy nyúl a fához mint festő a színekhez, szobrász a kőhöz. És ami létrejön, az magáért beszél.

03 08

Nagy örömünkre, a művész két alkotást is készített erre az alkalomra. Az egyiket az iskola kapta ajándékba, a másikat a második osztályos tanulók előadásukért. Köszönjük szépen!

És ha verseny, álljanak itt az eredmények is:

1.-2. osztály

I. Heller Barbara és Vajda Zsombor 2. osztályosok, Bakonysárkány

II. Malcsik Zsombor és Szabados Réka 1. osztályosok, Bakonysárkány

III. Benis Zoltán 2. osztályos és György Ferenc 1. osztályos, Bakonysárkány

Különdíj: Ábrahám Dávid 2.o., Bakonysárkány

04 05

3.-4. osztály

I. Szimler Patrícia 4. oszt, Bakonysárkány és Németh Boglárka 4. o. Bősárkány

II. Világi Áron 3. o. Bősárkány, Bartók Nóra Rozália 3. o. Szil

III. Kovács Aida 4. o. Bősárkány; Heller Regina 4. o., Bakonysárkány

Különdíj: Marci Róbert 3. o. Bősárkány

 

5.-6. osztály

I. Molnár Mónika 5. o., Bakonysárkány; Büki Barbara 6. o. Bősárkány

II. Czehmeister Boglárka 5. o. Szil

III. Kovács Babett 6. o. Bősárkány

06 07

7.-8. osztály

I. Horváth Rebeka Petra 7. o. Szil

II. Erdős Enikő 7. o. Bősárkány

III. Kocsis Gábor 8. o. Szil

IV. Szalay Éva Boglárka 7. o. Bősárkány

Székely Emese, szervező