Napi 5-6 tanóra, amihez társul másfél óra napközis vagy otthoni tanulás. Ennyi egy első osztályos gyerek”munkaideje”. Nem túlzás, ha munkaidőnek nevezzük, hiszen a 6-7 éves kisgyerek egyik napról a másikra csöppen bele a teljes szabadságból a fent említett hihetetlen önfegyelmet és odafigyelést igénylő feladatkörbe.

Ebben a korban a gyermek természetes mozgásigénye akkora, hogy azt nehéz kielégíteni a tanórák közötti szünetekben. Erre nagyszerű segítség a napi testnevelés óra. Ha megkérdezünk egy elsőst, hogy mi a kedvenc tantárgya, nagy valószínűséggel a testnevelést és a matekot fogjuk hallani legtöbbször.

PA150029 PB040003

De nem mindegy, hogy a tesi óra milyen! Figyelnünk kell arra, hogy a különböző tevékenységek kiegyensúlyozottan vegyék igénybe a gyerek fizikumát. A változatos, izgalmas órák pihentetik, erősítik a gyereket, javítják a tartásukat, állóképességüket. Minderre odafigyelve örömmel nyugtázzuk: a mindennapos testnevelés segítség gyereknek, pedagógusnak egyaránt.

PA150032 PB040006

De az egészség megőrzéséhez más is tartozik: a helyes táplálkozás. Nem bonyolult népi bölcsesség: „Napi egy alma és az orvos elkerüli a házadat!”  Az iskolában kapott napi alma egyre kedveltebb lesz a gyerekek körében. És hogy mozgó, lógó fogacskáikkal meg is tudják enni, bizony szívesen felvágjuk nekik. Kérjük a szülőket, otthon is kövessenek el mindent annak érdekében, hogy gyermekük minél több gyümölcsöt fogyasszon. A terhelést jobban fogja bírni.

Székely Emes tanítónő