Légy jó mindhalálig!

Örökérvényű művek, művészeti alkotások ugyan gyakorta születhetnek, de a gyermeki lelket is mélyen átható, az ifjúság számára is érthető művekkel, valódi, hitet és tartást adó tartalommal, már sokkal nehezebben találkozhatunk. Ez az az erő, ami a Légy jó mindhalálig történetében felfedezhető. A regény, mely nem tekinthető egyszerűen ifjúsági regénynek, azon „nagy történetek” közül való, ahol az abszolút jó és az ebben való feltétlen hit ábrázolása áll a középpontban. Móricz Zsigmond egyéniségét, jellemét, múltját és hitét sűríti egy gyermek, Nyilas Misi kollégiumi diák életébe, aki valójában maga az író. A leghitelesebb vallomás, amit művész megtehet, ha önmagát, múltját, titkait, félelmeit teszi közzé, hogy érthetővé váljon az egyértelmű üzenet: Légy jó mindhalálig! (forrás: Jászai Mari Színház honlapja)

Örömünkre szolgált, hogy a két éve megújult tatabányai Jászai Mari Színház műsorra tűzte Móricz ismert regényét. Jelentkeztünk is az első bérleten kívüli előadásra. Teltház volt. A neves felnőtt előadók mellett (Vikidál, Egyed, Pápai, Aradi) sok ügyes gyermek szereplőt is láthattunk. Ennek kapcsán még azt a 11 évvel ezelőtti októberi napot is felidéztük, amikor a bakonysárkányi Faluházban - oktatásunk 250 éves évfordulóján - a mi diákjaink is nagyszerű előadást tartottak. A műből egy-két részletet mutattak be.

legy1 legy2

A fényképek láttán büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az előadásban részt vállaló diákok közül azóta többen diplomás felnőttek lettek. Közülük egy - Kiss Ramóna tanítónő – ma már tantestületünk tagja. Talán ez a közös munka, a regény ilyen módú feldolgozása és bemutatása is segítette őket, hogy társadalmunk értékes, hasznos tagjává váljanak. Egyszóval kedves egykori diákjaink, jó volt nosztalgiázni!

A tatabányai bemutatót 42-en néztük meg. Diákok, pedagógusok, néhány szülő, illetve nagyszülő. A felső tagozatos tanulók tanulmányaihoz szorosan kapcsolódott ez a szabadidős program, hiszen magyar irodalomból kötelező számukra a regény. A musical változat pedig segített közelebb vinni hozzájuk a történetet, a legfőbb mondanivalót átvinni a gyermeki lelkekbe. Különösen jó volt az élő zene és újszerűek voltak a vetítéstechnikai elemek.

A színházlátogatást Benis István tanár úr szervezte, a tanulókat kísérték: Mór Mária, Prosszerné Benczik Edit, Rumán Sándor, Szroghné Patvaros Zsuzsanna és Benisné Manner Melinda pedagógusok.

1 2