Mi legyek, ha nagy leszek?!

palyavlaszts

 

Nagy izgalommal telnek el a következő napok, hetek sok család életében. Egyrészt mivel itt van a féléves bizonyítványosztás ideje, másrészt pedig a végzős osztályokba járó diákoknak közeledik a jelentkezés időpontja középfokú intézményekbe.

Ilyenkor teszik fel a gyerekek önmaguknak azt a már közhelyé vált kérdést: „Mi legyek, ha nagy leszek?!”. Ez a kérdés elsőre nagyon egyszerűnek hangzik. Jobban átgondolva azonban nem is olyan könnyű ezt megválaszolni. Idézzük csak vissza mi felnőttek gyermekkorunkat, és azokat a döntéseinket, melyek így vagy úgy meghatározták későbbi életünket! Máris rájövünk, hogy a helyzet valóban nem olyan egyszerű.

A döntés meghozatalában a diákok nincsenek egyedül, számos segítséget kapnak az iskolától osztályfőnöki órákon, pszichológustól személyes beszélgetés során, a középfokú intézmények nyílt napjain. Ötletet meríthetnek a pályaválasztási kiállításokon szerzett tapasztalataikból és segítséget kapnak a családtól is.

Számos szempontot kell figyelembe venni ilyenkor. Például fontos, hogy a gyerek szeresse a későbbiek során a választott szakmát, tagozatot, amire jelentkezik, tanulmányi eredményei ehhez megfelelőek legyenek, hogy később ne valljon kudarcot, és legyen sikerélménye, tudja majd elfogadni a kollégiumi életet, mivel a családi köteléktől most megválik, és tovább folytathatnám a különféle érvek felsorolását.

Bevallom nem könnyű a helyes döntések meghozatala.

Még van hátra néhány hét a vélemények ütköztetésére gyermek és szülő között, mivel csak ők illetékesek a végső döntés meghozatalában.  Rohamosan közeledik a központi írásbeli felvételi ideje is, melyre a tanulók megfelelő felkészítést kaptak magyar nyelv és irodalomból, valamint matematikából a külön felvételire felkészítő órákon.

Kívánok minden felvételizőnek sok sikert, hogy a jelentkezési lapjaikhoz minél eredményesebb értékelő lapot csatolhassanak, a családoknak pedig eredményes döntéshozatalt, hogy április végén örömmel nyugtázhassák: nem volt hiábavaló a sok fáradtság, izgalom és küzdelem.

 

Mór Mária

8.-os osztályfőnök