„Embernek lenni pontosan annyit jelent, mint felelősnek lenni. Érezni, hogy a kővel, melyet lehelyez, a világot építi tovább.” – mondta a Kisherceg írója.

Kedves Diákok, Szülők, Kollégák! Tisztelt Vendégeink!

Biztosan állítom, hogy mi ebben a tanévben sok-sok követ helyeztünk le, és remélem, érzékelhető, hogy a világ általunk is épült. A kövek persze eltérő méretűek: az apró homokszemektől egészen a sziklákig.

35

A tanévzáró nemcsak ünnepélyes lezárása egy évnek, hanem egyben számvetés is. Megállunk ünneplőbe öltözve, hogy valóban ünnepelhessünk. Ünnepeljük meg azt, hogy mi mindent tudtunk megvalósítani. Számokban is kifejezve homokszemeinket, kavicsainkat és építőköveinket.

Büszke vagyok rátok, kedves diákok!

Ebben a tanévben kiérdemeltetek több ezer ötöst, sok-sok szaktanári és osztályfőnöki dicséretet, elhoztatok 12 első, 7 második, 10 harmadik helyezést a kistérségi, megyei és országos versenyekről.

Első helyezést értek el Heller Regina, Kiss Anna, Kiss Zoltán, Varga Eszter a vers és prózamondó versenyeken; Benczik Amanda, Varga Eszter és Varga Tibor csapata természetismeretből; Kiss Anna, Balaskó Réka és Balog Mária csapata német éneklési versenyen; Heller Adrián, Kertész Soma és Wellner Bence csapata az Európai Uniós versenyen. Első helyezett lett Benis Olivér a megyei kémia, a fizika és a földrajz versenyeken.

Második helyezést ért el Szimler Patrícia, Kiss Zoltán, Varga Eszter, Molnár Benjamin és Krausz Berta a vers és prózamondó versenyeken. Második lett Benis Olivér a megyei matematika versenyen, Kertész Soma az országos földrajz versenyen.

Harmadik helyezést ért el Gulyás Eszter, Krausz Berta, Merkl Balázs, Szimler Patrícia és Kiss Anna a vers és mesemondó versenyeken, Szrogh Zsanna a nyelvtan versenyen, valamint Krausz Berta, Horváth Valentina, Fricska Ibolya és Adorján Barbara csapata a német éneklési versenyen. Harmadik lett Kertész Soma a megyei földrajz versenyen, Benis Olivér az országos földrajz versenyen.

Jól szerepelt még Bársony Tibor és Kertész Mátyás a matematika versenyeken, Kiss Anna a népzenei versenyen, Schmerl Laura és Gerhard Márk a rajzversenyen, Pék Arnold a súlyemelő versenyen.

Minden oklevél azt bizonyítja, hogy tehetséges, okos vagy ügyes fiatalok vagytok. Boldog voltam, amikor egy-egy eredmény után láttam a csillogó szemeteket.

Vannak, akik minden évre évszám szerint emlékeznek. Néha nekem is sikerül, de a legtöbb évre úgy tudok visszagondolni, hogy: abban az évben mi történt, milyen feladatot tudtunk megoldani, milyen eredményeket értünk el. Köszönöm nektek és tanáraitoknak, hogy erről a tanévről is óriási tettekre emlékezhetek. A megyei és országos versenyekre Kakula Zsoltné, Mór Mária, Székely Márton és Benis István pedagógusok készítették fel a gyerekeket.

Ha az eredményeknél tartunk meg kell említenem sikeres pályázatainkat, melynek eredményeként az idei tanévben 3 millió forintot fordíthattunk a Talentum terem kialakítására és felszerelésére, 3 és fél millió forint értékben kaptunk tanulói laptopokat, 6 millió forint értékben interaktív táblákat, szavazócsomagot és asztali PC-ket. További egy millió forintért vásárolhattunk számítógépeket és iskolai adminisztrációs szoftvert. Ebben a tanévben kezdtük meg azt a több mint 6 millió forint értékű pályázati projektünket, melynek keretében újabb diplomákat és korszerűbb ismereteket szerezhetnek pedagógusaink. Sikeres pályázatunknak köszönhetően a tanév végén megkaptuk az Ökoiskola címet.

Rendkívülinek tartom, hogy iskolánk számos olyan tanórán kívüli tevékenységet biztosított, melyek újszerűek, érdekesek, vagy éppen ritkaság számba mennek. Ilyenek voltak az alkotópadlás kézműves foglalkozásai: az agyagozás, a fajáték készítés, sütés-főzés a tankonyhán. A Talentum terem műhelymunkái: digitális természetfotók vagy kisfilmek készítése az iskoláról. A színvonalas énekkar, a hangszeres és a táncoktatás.

Osztályfőnökeiteknek köszönhetően nemcsak a közelben lévő nevezetességeket nézhettétek meg tanulmányi kirándulások során, jártatok a fővárosban is és mondhatjuk, hogy széltében-hosszában bejártátok az országot, hiszen Soprontól egészen a Tisza-tóig eljutottatok. A legszerencsésebbek pedig egy hetes német nyelvi tanulmányúton vehettek részt az osztrák Alpokban. Ezek a kirándulások kivétel nélkül mind jó hangulatban zajlottak, segítették a közösségépítést és jól kiegészítették a kötelező tananyagot.

Eredményes tanévet zárunk. Munkánkat segítette és megalapozta az óvoda nevelő és iskolaelőkészítő munkája. Működésünket jelentős anyagi erőkkel támogatta a bakonysárkányi Önkormányzat. További pénzügyi támogatást kaptunk a Német Kisebbségi Önkormányzattól, a Bakonysárkányért Alapítványtól, a Szülői Munkaközösségtől és az akai Önkormányzattól. Köszönet érte!

A szülői munkaközösségnek külön köszönjük a rendezvények, iskolai programok során végzett önkéntes munkát!

Kedves Diákok, Szülők, Kollégák!

Kívánom, hogy a nyár hozza el mindenkinek, amit szeretne, és találkozzunk újra itt, szeptemberben! Mindenki hozza majd el a kavicsát, kövecskéjét, tegye hozzá a világunk építéséhez!


Benis István és Prosszer Ottó képviselő urak ebben az évben is iskolánknak ajánlották fel képviselői tiszteletdíjukat. Ebből a keretből az iskola két legeredményesebb diákja tárgyjutalomban részesült. A jutalmat az kaphatja meg, aki kimagasló tanulmányi munkájával, példamutató magatartásával és szorgalmával, jó versenyeredményeivel, a kötelező tanórákon kívüli teljesítményével követendő például szolgált diáktársai számára. A jutalmat két egymás utáni éven ugyanaz a diák nem kaphatja meg.

Alsó tagozaton ebben az évben Kertész Mátyás 4. osztályos tanuló kapta meg a tárgyjutalmat jeles tanulmányi eredményéért, tisztelettudó magatartásáért, a megyei matematika versenyen elért kiemelkedő teljesítményéért, a megyei diák sakk olimpián elért 4. helyezéséért. Matyi szabadidejében zongorán és citerán tanul, ezen kívül sakk és informatika foglalkozásokra is jár.

Jutalma: MP5 lejátszó.

Felső tagozaton a jutalmat Benis Olivér 7. osztályos tanuló kapta meg a megyei Zrínyi Ilona Matematikaversenyen elért második, a Teleki Pál Földrajz- Földtan Verseny megyei döntőjében elért első, a Hevesy Kémia Verseny megyei döntőjében elért első, az Ifjú Fizikus Verseny megyei döntőjében elért első, a Mozaik Földrajz Verseny országos döntőjében elért harmadik, a Teleki Pál Földrajz- Földtan Verseny országos döntőjében elért hatodik helyezéséért.

Jutalma: mobiltelefon

Köszönet a felajánlásért!


Tanulmányi munkájukért, kimagasló versenyeredményeikért igazgatói dicséretben részesültek:

Benis Olivér

Kertész Soma

Bársony Tibor

Varga Eszter

36

Benisné Manner Melinda, igazgató