Minden jónak vége szakad egyszer. Elérkezett az akai nyári tábor utolsó napja. Az időjárás ezúttal szebbik arcát mutatta: elállt az eső. A szó szerint felhőtlen udvari játék előtt egy érdekes feladatot oldottak meg a csapatok. Egy az 1800-as évek végéről származó kézírásos iratot kellett először elolvasniuk, majd mai szóhasználattal leírni. Alaposan megdolgoztak vele, de azért sikerült a levél lényegét átültetniük. Az udvaron pattogtak, gurultak, vagy éppen repültek a labdák, az ugróköteleket még a felnőttek is kipróbálták. Vidáman, sok mozgással telt el a délelőtt.Ígéretünkhöz híven elmondjuk, hogy a Tetszett feliratú papírlapon a legtöbbször a MINDEN szó szerepelt, míg a Nem Tetszett listán a reggeli torna mellé az is odakerült, hogy nem volt olyan (ami nem tetszett). Az ötletek közé többen felírták az Aludjunk sátorban! kívánságot, a bicajozást, a hulahopp versenyt, a sárkányeregetést.

Délután egy csoportkép erejéig valamennyi táborozó felsorakozott a színpad előtt, majd eljött a várva várt pillanat: az egész héten tartó különböző versenyek értékelését összegző eredményhirdetés. Valamennyi gyerek emléklapot és ajándékot vehetett át Mór Mária tanárnőtől és a tábort szervező szülői munkaközösség képviselőjétől Klenota Hajni és Prosszer Ildi nénitől. A csapatok teljesítményét pedig oklevéllel jutalmazták. Emléklapot kaptak a tábor életét segítő felnőttek, és azok az akai fiatalok is, akik hozzájárultak, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az első akai nyári táborban. További kellemes nyarat kívántak egymásnak a táborozók, s remélik, jövőre ismét lesz nyári tábor Akán.

Forrás: Gáspár Mária

26

25

 

Az Akai Szülői Munkaközösség a július 18-tól induló hétre napközis tábort szervezett az akai gyerekeknek.  Az óvodásoktól a nyolcadikosokig várták a táborozókat, s nem is kellett csalódniuk. Hétfőn reggel, a kultúrházban - ami a tábor fő helyszíne - harminc gyerek jelent meg, köztük három, a faluban nyaraló diák is. 
A tábori élet Mór Mária tanárnő és Karkuczka Bernadett óvónő vezetésével zajlik.  Az első nap öt csoportba osztották a gyerekeket, kicsiket, nagyokat vegyesen. Mindegyik csapat saját jelvényt alkotott, amit az ugyancsak közösen elkészített sapkára ragasztottak. Délután batikolós technikával azonos színű pólókat is készítettek maguknak a gyerekek és a felnőttek. Tábori induló is született a Hull a szilva a fáról népdal dallamára.  Ennek megalkotásában a gyerekek közül Mireider Rebeka és Prosszer Vivien jeleskedett.  A kultúrház udvara ideális helyszín a mozgásra, a játékra. Labdák, ugrókötelek, hulahopp karikák, pingpong és tollaslabda, frizbi - mindenki talált kedvére való játékot.
Szemmel láthatóan, füllel hallhatóan jól érezték magukat a gyerekek, mert a főutcán lakók nagy meglepetésére, a tábori indulót énekelve mentek hazafelé.

Forrás: Gáspár Mária

110 2

3 4

Tovább a többi nap eseményéhez.


2. nap

 

Kedden reggel mindenki nagy örömére, megszáradtak az előző nap batikolt pólók, így gyorsan fel is vették őket a gyerekek és a felnőttek is. A csapattagok összetartozását az egyforma öltözet is tükrözte, erősítette.

A nap a kosárlabda pályán tornával kezdődött, majd öt helyszínből álló akadályversennyel folytatódott. Már azt is meg kellett fejteni a csapatoknak, hogy a falu mely helyszínein vannak a különböző állomások. Amikor odaérkeztek, egy-egy kérdésre kellett válaszolni, vagy feladatot megoldani. A helyes válasz jutalma sok pont lett, s minden állomáson egy szót is kaptak a csapatok, amelyekből a Ki korán kel, aranyat lel közmondást kellett a verseny végére összerakniok. Nagyon komolyan vették a feladatokat, a boltban például egy kiló krumplit kellett zacskóba szedniük. A legtöbb pontot az a csapat kapta, amely a legkisebb eltérést produkálta. Csak a szombati táborzárón derül ki, a pontok és a beérkezés sorrendje alapján, melyik csapat nyerte a versenyt.
Jó volt látni, hogy az akadályverseny útvonalán -lényegében a fél falut bejárták - a kicsikre milyen nagy figyelemmel vigyáztak a nagyok, vagy a nem sokkal nagyobbak.

Délután a tábor zászlaját készítették el a gyerekek. Minden csapatból a legjobban rajzolók rajzolták fel, színezték ki csapatuk jelvényét a jókora vászonra. A zászlónak igazán a számháború napján (az időjárástól függően csütörtök) lesz nagy jelentősége. A kultúrháztól a sportpályáig a zászlóval, az indulót énekelve vonulnak majd a táborozók számháború helyszínére.

5

6

3. nap

 

 

A szakadó eső sem riasztotta el az akai táborozókat, szerdán reggel is pontosan érkeztek a kultúrházba. Ismét reggeli tornával kezdődött a nap. Igaz, kissé szűk volt a hely a lendületesebb gyakorlatokra. Arcfestéssel folytatódott a délelőtti program, hamarosan pillangók, pókemberek, félszemű kalózok társasoztak az asztaloknál, vagy mérkőztek a csocsónál. Ezen a napon vendég is érkezett a táborba, Koczor Péter rendőrzászlós, a Bakonysárkány-Aka térség körzeti megbízottja, a bakonysárkányi iskola rendőre személyében. Először a rendőri munkáról kérdezték a gyerekek, majd a különböző helyzetekben helyes magatartásról beszélgettek. A legizgalmasabb az ujjlenyomat vétel volt, s a papírt haza is vihették. Ajándékba kis táskákat is kaptak.
Délutánra az eső elállt, az udvaron sorjátékokkal folytatódott a nap. A csapatok derekasan teljesítették a feladatokat, megkapták a megérdemelt pontokat, amelyek a végső összesítésben számítanak majd. Közös nápolyi evés zárta a tábor harmadik napját.

 

7

8

4.nap

 

 

Úgy látszik az esőnek nagyon tetszik, ami az akai gyerekek nyári táborában történik, mert sajnos, nem akar odébbállni. A negyedik nap reggelén is vigasztalanul esett, pedig abban reménykedett mindenki, hogy mégiscsak meg lehet tartani a számháborút. A reggeli tornát követően háromszor is elénekelték a tábori indulót, hátha péntekre eltűnnek a felhők, eláll az eső. Az arcfestés ezúttal sem maradt el, még a felnőttek is kedvet kaptak hozzá. A délelőtt érdekes feladatok, programok jegyében telt. A szógyűjtő játékban a nyárral kapcsolatos szavakat kellett a csapatoknak gyűjteni. Egy nagy csomagolópapíron sorakoztak az ABC betűi, s ezekhez kellett felírni a nyárhoz kapcsolódó szavakat. Az ovisok lerajzolták a tárgyakat, fogalmakat. Egy kis benti játék után Szép György technikai és sport érdekességeket mutatott be a gyerekeknek. Beszélt a görkorcsolya történetéről, a kangoo cipőt ki is próbálhatták a gyerekek. A hőálló és vágásbiztos kevlár kesztyű is nagy sikert aratott.
Ebéd után a székfoglaló játékkal folytatódott a nap. Közben kedves vendégek érkeztek a táborba. Benisné Manner Melinda, a bakonysárkányi iskola igazgatója és Benis István tanár úr látogatta meg az akai gyerekeket. Jó alkalom volt arra, hogy személyesen is megköszönjük, az iskola honlapján való megjelenést. Három nagy papírlap is felkerült a nagyterem falára. Ezekre a jövő évi táborra szóló ötleteiket, javaslataikat írhatják fel a gyerekek. Azt is, hogy mi tetszett és mi nem az idei táborozásban. A pénteki táborzárót követően azt is elmondjuk, mi került a listákra.

 

21

20

22