A mai napi programunk azért volt különleges, mert 1700 m magasságig jutottunk fel. Ez a lehetőség mindenkit nagy izgalommal töltött el már a reggeli órákban. A 6:15-ös kelés után, reggeli, hideg csomag felvétel és indulás Ausztriába bevenni a Semmeringet. Útközben Mariaschutz kegyhelyet is felkerestük. Az osztrákok köztudottan igen magas arányban gyakorolják a vallásukat, rendben tartják templomaikat. Ezt tapasztaltuk a meglátogatott Mária kegyhelyen is.

További utunk viadukton keresztül, hegyekkel övezve haladt. Egyre figyelmesebben tekintettünk a körülöttünk lévő tájra.

Payerbach településre érkezvén először egy játékparkban „szálltunk vonatra”.

Ezt követően egy valódi, nem is akármilyen vonatra szálltunk. Az UNESCO Világörökség részét képező híres Semmeringi vasútra. Vonatunk belülről modernnek számított, ez nem volt meglepő számunkra. Annál inkább az élmény, amit az utazás biztosított. A pályát ugyanis 14 alagút, 11 vashíd, több mint 100 kőhíd és 16 viadukt színesíti. Ezt sajnos ablaküvegen keresztül nem tudtuk megörökíteni.

A vonatozás után újabb járműre szálltunk. A felvonó 1017 m függőleges magasságot futott be, igy a tengerszinttől több mint 1500 m-re jutottunk. Ez mindenkinek páratlan élményt jelentett.

A további 200 m szintemelkedést már gyalogosan tettük meg. Időnként megpihentünk, aztán újra nekiindultunk. Erőt adott a csodás látvány és az a különleges tény, hogy útközben még hógolyózni is tudtunk.

Könnyebbséget jelentett, hogy lefelé ismét a kabinos járgánnyal jöttünk. A buszhoz sétálva még egy kis kitérővel a Schwarza folyóra és a fölötte átívelő kis hídra is vetettünk egy pillantást.

A vacsorára éppen hazaértünk, meg is dolgoztunk érte. Az energia utánpótlás segítségével még egy kis német feladatozásra jutott erőnk.