A beharangozott esős idő ellenére vidáman indultunk el az idei tanulmányi kirándulásunkra. Szerencsére elkerült bennünket az eső és a kánikula is, így kis diákjaink felhőtlenül élvezhették a szabadtéri programokat. Először az Oroszlányi Bányászati Múzeumot látogattuk meg, ahol nagyon tartalmas három órát töltöttünk el.

A múzeum épületei és berendezései eredeti állapotukban mutatják be egy modern bányaüzem felszíni létesítményeit, illetve működését. A környékbeli bányák bezárása után ide gyűjtötték össze a szénbányászat hatalmas gépi berendezéseit. A fiúk nagy  örömére ezekre fel lehetett mászni, alaposan meg lehetett figyelni, szállító szalagon mászkálni.

Idegenvezetőnktől alapos tájékoztatást kaptunk a bányászok nehéz munkájáról, életéről. Láthattunk és megfoghattunk régi bányász szerszámokat, lámpákat, tanulóink nagy örömére belebújhattak védőruházatba is.

 Jártunk az eredeti diszpécserközpontban, bányamesteri irodákban. Az irodák berendezési tárgyai nagyon lekötötték diákjaink figyelmét, hiszen itt láthatták és ki is próbálhatták a mindenféle- fajta régi írógéppel való írást, s tapasztalhatták, hogy a mai modern billentyűzettel az irodai munka sokkal könnyebb. És a telefonok! El sem tudnánk képzelni a mai életünket akkora készülékekkel.

 

Vonatoztunk is. Igaz, hogy nem a föld alatt, de így is nagyon érdekes volt, hiszen megtudtuk, hogy a bányászokat a mélyebb járatokban ezzel a járművel szállították naponta dolgozni.

 

A múzeumi programunk végén mi is bemehettünk igazi kis bányába, ahol a védősisak viselése kötelező volt. Ezután rövid sétával, kicsit fáradtan érkeztünk meg a Majki Kamalduli Remeteséghez. Tanítványaink kitartóan figyeltek és próbálták megérteni azokat a történelmi értékeket, amit az idegenvezetőnktől tudhattak meg. Láthattuk a cellaházakat, ahol olyan szerzetesek éltek, aki némasági fogadalmat tettek. Ez alól évente kétszer három napig kaptak felmentést nagyobb egyházi ünnepkor. Kertjükbe gyógynövényeket termesztettek.

Sétálhattunk a gyönyörűen felújított vadászkastélyban, amely eredetileg azoknak a vendégeknek és zarándokoknak építettek, akik Majkra látogattak. Betekintést nyerhettünk mindennapi tevékenységükbe, láthattunk borbély, konyha, sütőházat stb. amelyet eredeti bútorokkal, tárgyakkal rendeztek be. Kirándulásunkat vidám fagyizással fejeztük be. Diákjaink fáradtan s remélhetőleg sok- sok élménnyel gazdagodva érkeztek haza.

 

                                                                                               Smid Márta tanító