"Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni."

 

/Szent-Györgyi Albert/

 

 

ABK IskolaA Bakonysárkányi Fekete István Általános Iskola az utóbbi évtizedben több szervezeti átalakuláson ment keresztül.

Intézményünk és jogelőde az ABV KIKI, illetve a BV ÁMK 2005 óta hatékonyan és színvonalasan végzi Aka, Bakonysárkány és Vérteskethely települések iskolás korú tanulóinak nevelését és oktatását. Az utóbbi években szép számmal választanak bennünket a felsődobosi szülők is. Mára mondhatjuk, hogy négy község oktatását, művelődését szolgálja az intézmény. Mindez mikroközponti szereppel ruház fel bennünket. A kistérségben egyedüli intézményként látunk el nemzetiségi-oktatási feladatokat. Szülői igények alapján a német nemzetiségi oktatást nyelvoktató kisebbségi formában valósítjuk meg. Megújult nyelvi programunknak (nemzetiségi oktatás, tanodaközpont), jó szakmai munkánknak és verseny eredményeinknek köszönhetően- a kistérséget általánosan is jellemző csökkenő gyermeklétszám ellenére - iskolánkban nőtt a diákok száma.

Az utóbbi években folyamatosan megújuló épületben, komfortosabb környezetben várjuk tanulóinkat. Az új mosdók, a tágas aula a mai kor követelményeinek megfelelőek.

Különleges kínálatunk a "Kétkultúrájú alkotópadlás": fafaragó, fazekas műhellyel és tankonyhával. A közelmúltban új informatika termet építettünk. Alsó tagozatos épületünket teljesen felújítottuk, bővítettük és korszerűsítettük. Gyermekbarát, esztétikus környezetbe várjuk a legkisebbeket is. Megújult tornatermünkben a sportoláson kívül kulturális programoknak is helyet biztosítunk. A modern oktatási eszközöket, segédanyagokat folyamatosan bővítjük. Jelenleg is több interaktív táblánk van, minden hatodik diákra jut egy számítógép. Folyamatos és sikeres pályázási gyakorlatunknak köszönhetően az informatikai eszközök rendszeresen bővülnek: tanulói laptopok, szavazószett, stb. 2010 októberében készült el multimédiás pedagógiai műhelyünk "Talentum terem" elnevezéssel. Asztali számítógéppel, laptopokkal, digitális fényképezőgéppel és kamerával, színes nyomtatóval és mobil interaktív táblával várjuk a multimédiával foglalkozni vágyó, tehetséges fiatalokat.

Szakos ellátottságunk 100 %-os, pedagógusaink jellemzően többdiplomások. A szakszerűen megtartott tanórák mellett számtalan színes programmal várjuk a gyerekeket, akiknek 16 óráig biztosítjuk a foglalkozásokat. Innovatív pedagógusaink a legkorszerűbb oktatási módszereket alkalmazzák. A foglalkozások tartalmát és az oktatási környezetet egyaránt a tanulók életkori sajátosságaihoz igazítjuk. Az épületek külső és belső falain kerámia és festett meseillusztrációk, mesefigurák teszik vidámabbá a gyermekek mindennapjait.

2013 januárjától fenntartónk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.