Tanévnyitónk alkalmából sok szeretettel köszöntöm iskolánk valamennyi tanulóját, szüleiket, vendégeinket, községeink polgármestereit és alpolgármester urat!

A forró augusztusi időt immár hűvösebb napok váltották fel. Az iskola kezdés mellett ez is ok arra, hogy magunk mögött hagyjuk a nyaralást, a strandolást, a hűsítő fagyizást. De sabaj, semmi okotok nem lehet a panaszra, mert amióta utoljára találkoztunk részt vehettetek - az iskola által szervezett - két napközis táborban, és egy Balaton-felvidéki tanulmányúton is. Ezen kívül voltak foci, néptánc és tőrvívás táborok, meg gondolom sok szép családi program. Éppen ideje, hogy megkezdjük az új tanévet és hivatalosan is megnyissam azt. Nem kell azonban szomorkodni, mert szeptemberben folytatódnak a kalandok, hiszen Szlovén-Horvát tanulmányútra mehetnek a hetedikesek és valószínűleg a 6. osztályosok is eljutnak egy erdei iskolába Nagyvázsony környékére.

Most azonban a tanévkezdéskor az a legfontosabb, hogy megkülönböztetett figyelmet fordítsunk az első osztályosokra. Kérem, mindenki nagy odafigyeléssel kísérje előadásukat.

Bevallom, mióta saját gyermekeink felnőttek, egy kicsit el is felejtettem, hogy milyen a legkisebbek pl. a hatévesek gondolatvilága. Mikor azonban unokánk született újra tanulmányoztam azt, melyhez sok segítséget kaptam Janikovszky Évától. Íme egy idézet tőle, hogy mindannyian át tudjuk érezni az elsősök helyzetét:

„Az első napon …az igazgató bácsi úgy örült nekünk, elsősöknek, hogy csuda, és azt mondta, hogy majd mi megostromoljuk és bevesszük a tudás várát.

Kár, hogy nem szólt előbb az igazgató bácsi, hogy ennyire vár minket, mert én ráértem nyáron, és jöhettem volna hamarabb is. De akárhogy figyeltem az igazgató bácsira, nem láttam, hogy a tanév mikor nyílik meg, pedig előtte még szólt is, hogy most fogja megnyitni.  Az ünnepély után kaptunk ajándékba sok ceruzát és színes papírt meg egy tanító nénit, aki azt mondta, hogy ő lesz a mi második anyukánk. Féltem, hogy az én anyukám nem örül neki, hogy ezentúl ketten lesznek, de mégis örült, mert azt mondta, hogy egyedül úgysem bír velem.”

Nahát jó hírem van, mert ti nem egy, hanem két tanító nénit is kaptok ajándékba. Anita nénit, aki az osztályfőnökötök lesz és Éva nénit, aki sokat lesz veletek délután.

A második, harmadik és negyedik évfolyamosokat korábbi pedagógusaik viszik tovább: Tündi és Ági néni, Márti és Kriszti néni, Emese és Kitti néni. Az ötödikesek is megszokott osztályfőnökükkel, Zsuzsa nénivel maradnak, a hatodikosok osztályfőnöke Benis tanár úr, a nyolcadikosoké pedig továbbra is Marika néni lesz.

Egy kis változás lesz a hetedik évfolyamon, ahol nagy lehetőséget kaptunk a tankerülettől és két osztályt indíthatunk ebben az évben. Így Magdi néni mellett Sanyi bácsi lesz a másik osztályfőnök. Az osztályba soroláskor figyelembe vettük, hogy hetedik évolyamon egyik legfontosabb feladat a felvételire és a továbbtanulásra való felkészítés.  

Nagy örömünkre szolgál, hogy a 4. osztályban is megmaradhattak a csoportbontások magyarból, matematikából, németből, sőt angolból is.

Iskolánkban Gyüsziné Rohonczi Anita kolléganőnk GYES-ről való visszatérésén kívül nem volt személyi változás a teljes állású pedagógusokat illetően. Tehát a gyerekeket tanítja még Edit néni, Marci bácsi, Obertol Éva néni, Gábor bácsi és jómagam. Az éneket továbbra is Anikó néni tartja, a rehabilitációs foglalkozások egy részét pedig Hajni néni vezeti.

Nagy szükség lesz a pedagógusok eme lelkes csapatára, hiszen ebben az évben is nagylétszámmal indítjuk az évet. A számított statisztikai létszámunk 182. Több mint 120 tanuló veszi igénybe a napközis ellátást. Iskolánk történetében először van olyan évfolyam, ahol párhuzamos osztályok indulhatnak.

Az új tanévben bevezetjük az elektronikus napló használatát. A szülők is kapnak majd hozzáférési lehetőséget a felülethez, ahol nyomon követhetik gyermekük iskolai előmenetelét.

A digitális pályázatunk is ebben a tanévben indul a projektben meghatározott évfolyamokon és tantárgyakból. Pedagógusaink már a nyár folyamán felkészültek ennek bevezetésére, továbbképzéseken vettek részt. A LEGO eszközök és a digitális berendezések nagyrésze is megérkezett már.

Az elektronikus naplóról és a digitális pályázatról a későbbiekben folyamatosan tájékoztatjuk a szülőket.

Ezen a nyáron csak kisebb felújítási munkákat végeztünk: radiátorcsere, egy tanterem padlózatának cseréje, kisebb festési munkálatok, melyhez Önkormányzataink is adtak támogatást.

A tanév első napján kívánok minden kedves diákunknak, családtagjaiknak, és kollégáimnak sok erőt, egészséget, türelmet, és kitartást az új tanévhez!

Az ünnepség végén a 20 első osztályos tanuló ajándék tölcsért vehetett át, melyet a Bakonysárkányi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásából készítettek a tanítók.