Két csapattal vettünk részt a X. Robotprogramozó Országos Csapatverseny döntőjében Kecskeméten.

Szeptemberben kezdtünk ismerkedni az EV3 Mindstorms LEGO robotokkal, szakkörön. A szülők is láthatták munkaközben robotjainkat a december 1-jén tartott nyílt napon. A gyerekek hamar megszerették nem csak az építést, hanem a programozást is.

A nevezést követően megkaptuk a feladatokat és egy hónapon keresztül oldottuk őket. A legjobban sikerült megoldásokat adó 2 csapatot neveztük az országos döntőre. Az 5. osztályt: Szabó Péter és Egri Olivér, a 7-8. osztályt: Ábrahám Dávid és Tóth Ádám alkotta csapatok képviselték.

 

Egy külső támogatónak köszönhetően lett annyi pénzünk, hogy a szakkör minden résztvevőjét - 15 fő - elvigyük Kecskemétre. Mindenki megnézte az aulában felállított versenyközpontot: 9 pálya és 23 számítógép állt a versenyzők rendelkezésére.

A 4 versenyző maradt és készült, a csapat többi része Székely Emese vezetésével körbenézett Kecskeméten: arborétum, Cifrapalota, Szórakaténusz Játékmúzeum, Fotó Múzeum. Elmondásuk szerint nagyon jól érezték magukat, sokat láttak és még többet fényképeztek. Még a fagyi is ízlett!

Az 5. osztályosok 80 percet kaptak a 4 feladat megoldására. Az elkészült programokat a zsűri ellenőrizte, véleményezte és pontozta; ezt követően a robottal is be kellett mutatni a megoldásokat és 1 programot részletesen elemezni. Az 5. osztály csapata 11. helyet szerezte meg az országos döntőn megelőzve többek között budapesti, budaörsi, kecskeméti csapatokat.

 

A 7-8. osztályosok rapid versenyen vettek részt: 15-20 perc volt 1 feladatra, amit azonnal be kellett mutatni a zsűrinek. Összesen 4 feladatot oldottak meg. A 21 csapatból a 7. osztály csapata a 13. helyen végzett, megelőzve soproni, miskolci, budaörsi, budapesti csapatokat.

Köszönjük a támogatást, köszönjük a gyerekek munkáját. Ismét tapasztalhattuk, hogy kis iskolánk eredményesen tud versenyre kelni városi vagy fővárosi iskolákkal! Gratulálunk!

Székely Márton, szakkörvezető