A Bakonysárkányi Általános Iskola alsós épülete (2861 Bakonysárkány, Béke út 80.) az 1700-as években épült, a település legöregebb épülete, ezért folyamatosan szükséges a felújítás, a termek javítása. A foglalkoztató termek padlózatának (parketta) csiszolása és lakkozása utoljára 13 évvel ezelőtt történt, nagyon rossz állapotban volt. A kb 50 éves, hézagos, balesetveszélyes parkettát teljes mértékben felújították, javították, elvégezték a szükséges hézagpótlásokat, csiszolták és 3-szori lakkozást végeztek rajta. A régi, elkorhadt szegélyeket leszedték és újakra cserélték. A felújítással érintett két foglalkoztató teremben a parketta javítása 110 nm-en ( 48 nm + 62 nm) történt meg. A munkafolyamat a vállalkozó kiválasztásával, árajánlatok megkérésével kezdődött. Ezt követően történt meg a megrendelés és a kivitelezés. A munkálatok jelentős része június-július hónapokban valósult meg. Ezt követte a teljesítés igazolása és az elszámolás.

A felújítás, karbantartás eredményeként megújult két foglalkoztató terem. Ezek a termek a továbbiakban jobban használhatóak lesznek, mert megszűnt a balesetveszély, a tantermi környezet biztonságosabbá és korszerűbbé vált. Mivel jól használható, esztétikus helyiségek lettek, szívesen érkeznek ide a nemzetiségi programokon és oktatásban résztvevők, ez a jövőre nézve fokozza az aktivitást. A projekt hozzájárul ahhoz, hogy a Bakonysárkányi Német Nemzetiségi Önkormányzat megőrizhesse a bakonysárkányi német nemzetiségi oktatást folytató általános iskolával régi jó kapcsolatát. A felújítással hozzájárultunk az általunk is okozott amortizáció felszámolásához, és a jövőben joggal várjuk el, hogy használhassuk a helyiségeket. A felújítás révén rendelkezésünkre állnak a helyiségek a kulturális, kézműves foglalkozások, kiállítások, versenyek, közéleti programok méltó környezetben való megtartására. Ennek következtében a korábbinál is több látogatóra számíthatunk programjainkon. A nemzetiségi oktatás tantermeinek felújítása által a nemzetiségi közösség megerősítése, a helyi sváb hagyományok ápolása és a nemzetiségi oktatáson keresztül a nemzetiségi nyelv és kultúra megőrzése felújított, esztétikusabb környezetben hatékonyabban valósulhat meg. A nemzetiségi oktatásra való igényt a jelentős szülői kereslet, a folyamatosan emelkedő tanuló létszám is alátámasztja. Ez is indokolta a fejlesztést, a nemzetiségi hagyományok és kultúra ápolásának teret és helyet biztosító termek, létesítmények felújítását.

A megvalósított tevékenységet a tervezettnek megfelelően végeztük, az elszámolni kívánt tételeket a parketta felújítására, javítására fordítottuk 2 db, összesen 110 m2-es helyiségben. Az elszámolni kívánt bizonylat tartalmazza az anyagköltséget és a munkadíjat. Munkadíj (javítás, csiszolás, 3-szori lakkozás) 908.050 Ft. Anyagköltség (szegélyléc, parkettalakk, higító) 1.098.443 Ft.