HATÁRTALANUL - A CIPSZEREK FÖLDJÉN, A FELVIDÉKEN, 2019. 09. 17-20.

Utazásunk célja volt, hogy a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódóan felidézzük a Rákóczi-családhoz és a Rákóczi-szabadságharchoz köthető, érintett helyszíneket. Külhoni diákcsoporttal találkozva emlékezzünk a szabadságharc történéseiről és az utunk által érintett, hozzá köthető helyszínekről.

Az előkészítő óra során Benis István és Árvai Gézáné osztályfőnökökkel a résztvevő diákok áttekintették a külhoni magyarsággal kapcsolatos tudnivalókat, különös tekintettel a meglátogatandó területre vonatkozóan. A tanulók megismerték a Trianoni-döntés előzményeit és következményeit, máig tartó hatásait.

 

1.nap
A program első állomására, a Palásthy Pál Egyházi Alapiskolába látogattunk. A palásti iskolában Benisné Manner Melinda igazgatónő bemutatta településünket és iskolánkat egy prezentáció segítségével. A külhoni iskola diákjainak nagy örömére Molnár Csanád trombita előadást tartott, Molnár Rebeka pedig népdalt énekelt. Sok dicséretet kaptunk az ottani iskola tanáraitól. Ezt követően átadtuk ajándékainkat: intézményünket, természeti környezetünket és nemzetiségi múltunkat bemutató kiadványokat, helyben készült kerámia tárgyakat és történelmi könyveket. A császári iskola részéről Árvai Gézáné tanárnő tartott prezentációt, melyben iskolájuk névadója kapcsán kitért a történelmi vonatkozásokra is a Rákóczi-emlékév kapcsán. Vendéglátóink is tartottak egy történelmi bemutatót, mely remekül szemléletette a Trianoni-döntést és annak következményeit. Rozsnyón, II. Rákóczi Ferenc egyik kedvenc tartózkodási helyén tettünk egy történelmi eseményeket is felidéző városlátogatást. A fejedelem rezidenciáját, a Nehrer-házat is megtekintettük. Andrássy Franciska grófné szobránál nemzeti szalagot helyeztünk el. A délután folyamán túráztunk a Szlovák Paradicsomban a Hernád-áttörés mentén. A 146 m-es magasságú hatalmas sziklafalhoz, a Tamásfalvi-kilátóhoz gyalogoltunk fel, itt csodás kilátás várt bennünket. Már szürkült, amikor elfoglaltuk az Igló melletti szállásunkat a Rittenberg Panzióban. Esztétikusan kialakított szobák, finom vacsora várt bennünket. Jól esett az esti pihenés.

  

 

 

2.nap
Reggel szerpentinekkel tarkított hegyi utakon jutottunk el a Dobsinai jégbarlanghoz. Először egy gyalogtúrát tettünk a hegyre, majd egy órás séta következett a barlangi jégvilágban, a csodás, természet alkotta jégszobrok között. A következő állomásunk Szepesváralja volt, ahol a Szürke Szakáll gejzírt csodáltuk meg. Hosszú ideig figyeltük a mélyből feltörő savanyúvizet, közben megbeszéltük ennek geológiai okát. Látogatást tettünk a közeli "Szepesi Jeruzsálem" területén és megtekintettük a püspöki palotát, a 18. századi kanonoksort és a Szent Márton székesegyházat, ami egyébként az Egri csillagokból ismert Mekcsey István végső nyughelye is. Utunkat Lőcse irányába vettük és menet közben a Magas-Tátra havas csúcsaiban gyönyörködtünk. Lőcsén megnéztük a régi városházát és a Szepesi Múzeumba is bementünk. Megismertük a Lőcsei fehér asszony történetét. Késmárkon ugyancsak csodás programok vártak bennünket. Végignéztük a város történelmi központjában található műemlékeket, a Világörökség részét képező cipszer fatemplomot és a Thököly várat, majd koszorúzás következett Thököly Imre szarkofágjánál. Szepesszombaton a Szent György templomot tekintettük meg és nemzeti szalagot helyeztünk el az 1848-as obeliszknél. Gazdag programsorozattal a hátunk mögött zártuk a napot.

  

 

 

3.nap
Reggel Ólublóra utaztunk, ahol megmásztuk és végigjártuk a Lublói várat. A tanulók körében nagy érdeklődést váltott ki a szomszédos Skanzen, amely a gorál-német-szlovák népi építészetbe és népi kultúrába engedett betekintést. Közösen megnéztük a templomot és az iskolát, majd mindenki szabadon járhatta végig a szabadtéri épületeket. Ezt követően a kirándulás egyik legjobban várt programja következett, a dunajeci tutajozás. A különleges vízi járműveket gorál népviseletbe öltözött férfiak irányították. Tíz kilométeren és 90 percen keresztül festői környezetben, szédítően magas sziklák mellett, tajtékzó hullámok között, zöld fenyvesek mentén a lengyel-szlovák határvonalat követve haladtunk a folyón lefelé. Ez felejthetetlen élmény volt mindenki számára.  A következő állomásunk a folyó jobb partján fekvő ősi kolostor, a Vöröskolostor volt. Már szürkült, amikor a szálláshelyünkre értünk, így "By night Igló" program keretében egy buszos városnézésen vettünk részt. Este vetélkedőt szerveztünk a tanulmányút nevezetességeiről, a meglátogatott helyszínekről, a vonatkozó történelmi eseményekről. Vegyes csapatokat alkotva a következő feladatokat oldották meg a tanulók: puzzle képek kirakása, TOTÓ. A három, dobogós csapatot mindenki megtapsolta.

  

 

 

4.nap
Tanulmányutunk utolsó napján elsőként a Szepesi várat kerestük fel. Ez szintén jó lehetőség volt a történelmi ismeretek bővítésére, rendhagyó, izgalmas formában, autentikus környezetben, sok-sok kalanddal. Ezt követően Kassára utaztunk, ahol a város nevezetességeit tekintettük meg. A Mátyás építtette Kassai dóm monumentalitása és szépsége mindenkinek felkeltette az érdeklődését. Megkoszorúztuk II.Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Bercsényi sírját is. 160 lépcsőn keresztül jutottunk fel a toronyba, ahol csodás panoráma várt ránk. Ezt követően még megismertük néhány nagy magyar személyiség életének kassai vonatkozásait is. Az útunkat mindvégig egy nagy tudással rendelkező, a gyermekek igényeire mindvégig tekintettel lévő idegenvezető segítette.

 

 

 

 
Jó volt itt magyarnak lenni 4 napon át 40 diákkal és tanárral otthonunktól 400 km-re. Köszönet a támogatásért a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek!

   

Az utazást követően értékelő órát tartottunk, ahol átismételtük, hogy milyen helyszíneken jártunk és milyen történelmi vonatkozásokat ismertünk meg.

Benis István, Benisné Manner Melinda programfelelősök