Ebben a tanévben 7 tanuló vállalta, hogy leteszteli német tudását a Junior nyelvvizsgán: 8. osztályból Gulyás Eszter, Nagy Ramóna és Balogh Nikoletta, 7. osztályból Szimler Patrícia, Malcsik Dorka, Cseszneg Dorina és Varga Tamás. Ez a nyelvvizsga igazi ugródeszka számukra az ELTE Origó Nyelvi Centrum államilag elismert Origó nyelvvizsgáihoz, ezáltal a diákok már most fontos tapasztalattal gazdagodtak egy nyelvvizsga menetét és izgalmát illetően.

nemet

A vizsgára heti egy felkészítő órában, illetve mivel nemzetiségi iskoláról van szó, a heti öt tanórán volt alkalmuk készülni a diákoknak, amely nagy segítség volt a hatékony és alapos felkészüléshez. Az órákra szorgalmasan készültek a tanulók és izgalommal telve várták a nyelvvizsgát. A vizsgára Budapesten került sor. A vizsgafeladatok mind a négy nyelvi készséget mérték (olvasás, írás, hallás utáni értés, beszéd), amelyek ismerősek voltak a tanulók számára, mivel a felkészülésen hasonlóakat gyakoroltunk és azokat nagyon ügyesen oldották meg. A legnagyobb sikert a hallás utáni megértés során érték el. A szóbeli vizsga után volt alkalmam beszélni a vizsgáztatóval, aki megdicsérte a diákokat, kiemelve, hogy milyen szépen tudták kifejezni magukat németül (magyarul nem szólalhattak meg a vizsgán), tehát látszott, hogy felkészülve érkeztek. Ezt az eredmények is tükrözik. Mindenki nagyon jó eredményt ért el, magas százalékot kapott mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgán. Az eredményeknek természetesen mindannyian örültek. A pozitív élmények hatására nagy motivációt kaptak egy következő szintű nyelvvizsga letételéhez.

Az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyen 4 tanuló: Malcsik Dorka, Szimler Patrícia, Gulyás Eszter és Varga Tamás vett részt. A három lány német nyelv és irodalom kategóriában, Tamás pedig a német népismeret területen. Varga Tamást Szabó Magdolna tanítónő készítette fel. Mindannyian jól szerepeltek az iskolai fordulóban, Malcsik Dorka érte el azt a kimagasló pontszámot, amellyel esélye van bekerülni az áprilisi országos döntőbe, amelyet Budapesten rendeznek.

Obertol Éva, német nyelvtanár