Nyolcadik osztályosként a gyermeknek még nehéz eldönteni, hogy felnőtt korában mivel szeretne foglalkozni, mi az a foglalkozás, szakma, ami kitartóan érdekli, és azt a későbbiekben szívesen is végzi. Ez a döntés fontos –lehet, hogy életre szól-, ezért körültekintően kell dönteni. Diákként és majd felnőttként is törekedni kell arra, hogy a választott munka és egyéb tevékenységek elégedettséggel töltsék el a tanulókat. Nemcsak az a fontos, hogy a szakmájával sok pénzt keressen az ember, hanem a hivatást kell megtalálni, azt a szakmát, amiben örömét is leli. Ennek függvényében a választott szakma hivatássá válhat.

Megfelelő mennyiségű időt és energiát kell a pályaválasztásra szánni, hogy jó döntést tudjanak hozni a gyermekek.

Mi alapján kell dönteni? Milyen szempontokat kell figyelembe venni, hogy merre orientálódjanak a tanulók?

Az érdeklődés.

A tanulmányi eredmény.

Szülők, pedagógusok tanácsai.

A döntéshozatalhoz, a középiskola választásához a mi iskolánk is próbál segítséget nyújtani. A helyes pályaválasztást alapos és tudatos felkészüléssel készítjük elő.

Az osztályfőnöki órákon már előzetesen sokat beszélgettünk a tanulók terveiről, a tanulmányi eredmények és az érdeklődés, képességek alapján milyen középiskolát válasszon a gyermek, hová vannak reális esélyei, hogy felvételt nyerhessenek és el is tudják majd azt az intézményt végezni. Az interneten szakmaismertető filmeket tekintettünk meg. A filmek tájékoztatták a továbbtanulókat, hogy mire számíthatnak, ha egy adott foglalkozást választanak, milyen körülmények között, milyen eszközökkel fognak dolgozni. Betekintést  kaphattak néhány új (vagy számukra új) szakmába is.

Igénybe vettük a Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának tájékoztatását, segítségét, kihelyezett pályaorientációs foglalkozás keretében. A foglakozás témája a pályaorientáció az alábbi témakörökben.

A pályaválasztás jelentősége, fő lépései.

Szabadidős érdeklődésvizsgáló kérdőív kitöltése, konkrét pályaterületek, szakmák áttekintése.

Ezen a csoportfoglalkozáson a 8. osztállyal együtt a 7. osztály is részt vett, hiszen nemsokára nekik is választani, dönteni kell.

IMG_0794 IMG_0801

Szülői segítséggel „szakmatúrán”, üzemlátogatáson vettünk részt a Rába Mór KFT-nél. Itt információkat gyűjthettünk több szakmáról, nők és férfiak által végezhető munkaterületekről, a munkakörülményekről. Betekintést nyerhettünk a gyár különböző területein folyó munkákba, különféle gépeket figyelhettünk meg működés, termelés közben.

IMG_0808 IMG_0818

Novemberben a 7-8. nyolcadikosokat Pályaválasztási Kiállításra is elvisszük, ahol a megyében működő intézményekről személyesen is információkhoz juthatnak. A „Szakma –szigeten” számos munkáltató  bemutatja az üzemében fellelhető szakmákat.

Körültekintő pályaválasztást és sok sikert kívánok minden nyolcadikos tanítványunknak!

Beke Ildikó, pályaválasztási felelős