Boldog Karácsony témában rajzversenyt hirdetett az általános iskola. Célja az volt, hogy a beérkezett rajzokon keresztül megismerjék milyen az alkotók viszonya a karácsony ünnephez, milyen álmokat, vágyakat tudnak képi nyelven kifejezni, felszínre hozni. Egy régi emlék, egy kedves karácsonyra való visszagondolás rajzban való megjelenítése az érzésekkel teli önkifejezést is szolgálja. Karácsony ünnepe elsősorban a hangulatával közvetít felénk üzenetet, a szívünkhöz szól, mivel elsősorban a családok ünnepe. Ezen keresztül a gyermekek számára leginkább meghatározó jelentőségű. Talán ez is befolyásolta, hogy a kiírt témában szép számmal érkeztek be pályamunkák. A zsűrinek összesen 40 rajzot kellett értékelni. Az alsó tagozatos korcsoportból 30 gyermek küldött be rajzot. 9 elsős, 4 másodikos, 4 harmadikos, 13 negyedik osztályos. A felső tagozatosok 10 rajzzal képviseltették magukat.

IMG_8311 IMG_8316

A rajzversenyt szponzorálta a Német Kisebbségi Önkormányzat.

A pályamunkákat értékelte:

Wuts Józsefné óvodavezető

Vinkovits Katalin óvodapedagógus

Lochinger Erika Német Kisebbségi Önkormányzat Elnöke

Acsainé Janny Margit nyugdíjas óvónő

Az, hogy az alsó tagozatosoktól került ki a legtöbb pályamunka, talán azt példázza, hogy számukra a karácsonyi élmények a szorosabb családi kötődést, az ünnep érzelemdúsabb átélését jelenti. A felső tagozatos rajzokból kisejlett, hogy ez az ünnep számukra olyan különleges alkalom, amely felszínre hozta a bennük rejlett titkokat. Itt az álmok, vágyak üzenete is megfogalmazódott. Igényes, kifejező munkák születtek, amely a gyermekek kreatív készségeit is tükrözik.

A kiírt téma megjelenítésén túl értékelési szempont volt a térkitöltés, az elhelyezés harmóniája, a megfelelő arányok, a színek harmóniája, a díszítés. A mozdulatok, a mozgalmasság, az arckifejezés, meghittség, az érzelmet megragadó kidolgozottság.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen nagyon sok, a kiírt témát tartalommal megtöltő, kifejező, igényes, többféle technikát alkalmazó pályamunka érkezett be. Dicséret érte! A zsűri a rajzokat 10-es ponthatárig értékelte. Külön díjazásban részesültek az alsó-,és felső tagozatos munkák.


A zsűri ennek tükrében a következő sorrendet állította fel az összegzésben.


Alsó tagozatos korcsoport:

III. helyezett 2 fő: Benis Zoltán és Pordán Szabina

II. helyezett 1 fő: Cseszneg Dorina

I. helyezett 1 fő: Heller Barbara

Külön díjat kaptak:

Malcsik Dorka

Szabados Milán

Balogh Ádám

 


A felső tagozatos pályamunkák értékelésénél a következő sorrend alakult ki:

III. helyezett 2 fő: Szrogh Zsanna és Hajdók Gergő

II. helyezett 1 fő: Hajdók Angéla

I. helyezett 1 fő: Varga Eszter

Külön díjat kapott: Valki Ivett

Beke Ildikó, tanárnő