A teremkerékpár sport hazánkban 1994-ben hintette el magjait Komárom-Esztergom megyében.

Nagy Györgyi testnevelő, szertorna edző, egy testnevelő továbbképzésen kapott lehetőséget az új sportág kipróbálására. A Komárom-Esztergom megyei Sportszövetségen keresztül Baj község és Worms városa között testvérvárosi kapcsolat alakult ki, amely a sportág alapjait teremtette meg. A Baj KSE Kerékpárszakosztály mentora a Wormsi egyesület lett, Hans Born vezetésével.

A művészi kerékpár egy olyan sport, ahol a sportolók versenyezhetnek, hogy ki tud szebb és nehezebb elemeket bemutatni. Egy kicsit hasonlít a műkorcsolyára és a tornára, akrobatikus elemeket tartalmaz, a versenyzőktől egyensúlyérzéket, koncentrációt és bátorságot kíván. A művészi kerékpározás egy látványos és finom sport, amit élvezetes nézni és művelni egyaránt.”

(forrás: http://www.teremkerekpar.eoldal.hu/cikkek/sportagtortenet.html)

Pethő Mihály, iskolánk nyolcadikos tanulója ezt a sportot űzi 2008 márciusa óta. Volt már országos bajnok 2011-ben Bajon, 2012-ben az országos bajnokságon 3. lett. Járt versenyezni külföldön is több alkalommal. 2008-ban a wormsi versenyen 11. helyen, 2010-ben ugyanezen a versenyen 4. helyen végzett. A szlovákiai Gútán rendezett versenyeken 2010-ben 1., 2011-ben és 2012-ben 3. helyezett lett. Nagyberegen (Ukrajna) 2010-ben az 1. helyet szerezte meg. Hazai versenyeken az elsőtől az ötödik helyig minden helyezést a magáénak tudhat. Legutóbb Romhányból 3. helyezéssel tért haza.

A következő megmérettetés: az idei országos bajnokság e hónap 23-án Bajon. Misu már teljes erőbedobással készül. Remélem, sikerrel tér haza!

misu_01 misu_02

Rumán Sándor