Ballagási ünnepségünkön sok szeretettel köszöntök minden kedves vendéget, a szülőket, iskolánk pedagógusait, tanulóit és utoljára, de mégis legelsősorban ballagó nyolcadikos növendékeinket!

Kedves Ballagó Diákok!

Amikor nyolc évvel ezelőtt a szüleitek kezét szorongatva jöttetek az első osztályba valószínűleg még nem is tudtátok megjegyezni az iskola nevét. A Bakonysárkány-Vérteskethely Általános Művelődési Központban kezdtétek meg tanulmányaitokat. Aztán ahogy teltek az évek egyszer csak az Aka-Bakonysárkány-Vérteskethely Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény tanulóivá váltatok. Most pedig a Fekete István Általános Iskolából ballagtok. Nem kevés változás történt körülöttetek ebben a nyolc évben. Sok településről és több iskolából érkezve kovácsolódtatok mára egy jó közösséggé.

33

Jó példát mutattatok mindenki számára. Megmutattátok, hogy iskolánkban nem az számít ki honnan jött, hanem az, hogy mit teljesített. És hogy a jó osztályközösség kialakulása elsősorban a diákok hozzáállásán múlik.

Ti vagytok az az osztály, akikkel elkezdődött iskolánkban a nemzetiségi oktatás. Az a kedves nemzetiségi hagyomány azonban, hogy az iskolába lépőket édességtölcsérrel köszöntjük csak később kezdődött. Így, most először és utoljára ti ballagási ajándéknak kaptátok ezt meg. Nagyszerű dolog, hogy éltetek a nemzetiségi oktatásban rejlő lehetőségekkel és már hetedikben többen sikeres Junior nyelvvizsgát tettetek a Rigó utcai Nyelvvizsga Központban. De sok más területen is jeleskedtetek. Vannak köztetek kiváló vers és prózamondók, akik számtalan díjat nyertek a különböző térségi versenyeken. Vannak kiváló földrajzosok, akik kezdetben a kistérségi természetismereti versenyen értek el első helyezést, majd a megyei tanulmányi versenyeken jeleskedtek. Ebben az évben pedig csapatotok megnyerte az Európai Uniós vetélkedőt is Szilben. És ne feledkezzünk meg arról, hogy van közöttetek, aki szép hangjával éveken keresztül itt e helyen búcsúztatta ballagó iskolatársait, mindannyiunk örömére.

És nem kis dolog, hogy egyetlen olyan diák sincs közöttetek, akinek a neve egyszer is felmerülhetett volna évismétléssel, vagy pótvizsgázással kapcsolatosan. Egyszóval jól teljesítettetek. Többségetek kihozta magából, amit csak lehetett, néhányan pedig közvetlenül a nyomukban voltak. Minden pedagógus kollégámmal szeretjük a szorgalmas, kitartó gyerekeket. Nem baj, ha nem mindenkiből lesz Einstein, de lehet próbálkozni. Ti pedig akartatok és teljesítettetek. Ha a megkezdett úton maradtok nem lesz problémátok új iskolátokban sem. Kiss Jenő szavaival búcsúzom tőletek:

Nézz vissza most egy percre, nézz az útra
Nézd meg, mit tett, mit alkotott a munka,
Nézz vissza…aztán ismét csak előre,
S indulj tovább az alkotó jövőbe.

Szüleiteknek pedig köszönjük a törődést, mindazt a segítséget, amit iskolai tanulmányaitokhoz, eredményes munkátokhoz nyújtottak.

Kedves Diákok!

Nemcsak a nyolcadik osztályosok végeztek jó munkát ebben az évben, hanem a fiatalabbak is. Nagy örömünkre kevés volt a fegyelmezési probléma és sok diáknak lett szép bizonyítványa. És voltak, akik a kötelező tanórákon kívül is vállaltak feladatokat. Sportkörre jártak, zenéltek, énekeltek, táncoltak vagy kézműveskedtek, esetleg környezetünket védték vagy az informatika világában mélyültek el a délutáni foglalkozásokon. A befektetett munkának meglett az eredménye. Élvezetes színpadi produkciókat láttunk tőletek, és szép díjakat hoztatok a versenyekről.

A Sárkányok Mesemondó Versenyén Heller Regina 2., Benis Zoltán, Iván Nikoletta, Szimler Patrícia, Merkl Balázs pedig korosztályában 3. helyezést ért el.

A Benedek Elek Mesemondó Versenyen Takács Dominik, Heller Regina és Merkl Balázs korosztályos 3. lett.

Heller Beatrix a Bábolnai Sakkfesztiválon 2. díjat kapott.

Merkl Balázs a Jászai Mari Prózamondó Versenyt korosztályában megnyerte.

Jámbor Bence, Kertész Mátyás és Szrogh Zsanna csapata a területi természetismereti versenyen első helyezést ért el.

Ábrahám Dávid és Varga Eszter a járási szavalóversenyen második, Gulyás Eszter pedig harmadik lett.

A Zrínyi Ilona Matematika Verseny megyei döntőjében Kertész Mátyás negyedik helyezést ért el.

A Kaán Károly Természetismereti Verseny megyei döntőjében, Jámbor Bence harmadik, Kertész Mátyás negyedik, Szrogh Zsanna ötödik és Zentai Tamás hetedik lett. Bálint Fanni ugyanezen a versenyen megyei első díjat kapott.

A Teleki Földrajz Verseny megyei döntőjében Wágner Gábor, Varga Tibor és Benczik Amanda értek el kimagasló eredményt.

Benczik Amanda, Varga Tibor és Wágner Gábor csapata Szilben megnyerte az Európai Uniós vetélkedőt.

Az országos Mozaik Tanulmányi Verseny döntőjében Kertész Mátyás 11. helyezést ért el. Jámbor Bence ugyanezen a versenyen országos első díjat szerezett.

Ebben az évben sikeres Junior nyelvvizsgát tett a hatodik osztályosok közül: Heller Beatrix, Jámbor Bence, Kertész Mátyás, Molnár Patrik, Szrogh Zsanna és Valki Ivett.

Gratulálok a szép eredményekhez. Köszönöm tanáraitoknak azt a fáradhatatlan munkát, amelyet felkészítésetekre és mindennapi oktatásotokra, nevelésetekre fordítottak.

Ezúttal mondok köszönetet iskolánk fenntartásáért és támogatásáért a KLIK Tankerületének. Külön köszönöm Aka, Bakonysárkány, Vérteskethely önkormányzatainak és a Német Kisebbségi Önkormányzatnak a nyelvi tanulmányúthoz nyújtott támogatást. Köszönöm a Bakonysárkányért Alapítvány iskolánknak nyújtott támogatását is.

A szülői szervezet egész éves munkáját, valamint Benczik Sándorné SZM elnöki tevékenységét is nagyon köszönöm.

Igazgatói dicséretben részesültek:

Jámbor Bence, 6. osztályos tanuló

Kertész Mátyás, 6. osztályos tanuló

Szrogh Zsanna, 6. osztályos tanuló

Bálint Fanni, 5. osztályos tanuló