20080411_kolteszet_napja_01

Április 11-én, a Költészet Napján 14 órai kezdettel 20. alkalommal szervezi meg iskolánk a körzeti-kistérségi szavalóversenyt. Szeretettel várjuk a verselőket és kísérő tanáraikat a Faluházba. Szívesen fogadunk minden olyan érdeklődőt is, aki valaha szavaló, vagy felkészítő volt a versenyen illetve a kistérség iskoláiból, településeinkről minden érdeklődő gyermeket, tanárt, szülőt, lakost.

A  verseny megkezdése előtt közös visszatekintésre hívjuk a résztvevőket. Nagy dolognak tartjuk, hogy kis településünk kis iskolájának rendezvényéhez az elmúlt húsz évben olyan neves költőket, írókat sikerült megnyerni, mint Kányádi Sándor, Lázár Ervin, Lackfi János, Tóth Krisztina, Balogh József vagy Devecsery László. A dalnok, Dinnyés József is vendégünk volt már.  Járt itt a Figurina Bábszínház és a Márkus Színház is. Néhányszor amatőr csoportok  nyitották meg a rendezvényt, mint a Bábolnai Anonim Csoport vagy iskolánk ez alkalomra verbúválódott színjátszó csoportja.

Reméljük, sokan eljönnek, és együtt emlékeznek velük az elmúlt húsz év történéseire. A tervezett prezentáció több mint száz képen villantja fel a múlt eseményeit. Szó lesz a verseny indításáról, a mindenkori szervezőkről, az időközi változásokról, a zsűri tagjairól, az oklevelek változó formájáról, az egyes években átadott - helyben készített - emléktárgyakról. Pillanatképeket villantunk fel a régi versenyzőkről, tanáraikról, a díjazottakról, a részt vevő iskolákról. A prezentációt a helyi pedagógusok szavalatai, énekei és táncai színesítik majd. Akinek ez nem elég, annak egy kiállítás is segít a múlt eseményeinek felelevenítésében.

A szavalóverseny húsz éve alatt 16 település iskolájának szavalói több mint 1000 verset mondtak el. Úgy gondoljuk, hogy a kistérség pedagógusai szép példát mutattak a versek, a könyvek szeretetére nevelésben, az olvasásra ösztönzésben. Az idei, jubileumi szavalóversenyen ennek szellemében tisztelegünk a magyar Költészet Napja előtt.