Pedagógus Nap alkalmából találkoztak a bakonysárkányi Faluházban iskolánk, óvodáink nevelői és településeink vezetői.

A Szabad Ötletek Színháza, Karinty örök című válogatását mutatta be az egybegyűlteknek. A jó kedélyű, alkalomhoz illő előadás után Benisné Manner Melinda igazgatónő köszönte meg az intézmény pedagógusainak munkáját.

ped1 ped4

Elmondta többek között, hogy a nevelőtestület ebben az évben is magasra állította Önmagának a mércét és sikeresen meg is felelt annak. Óriási eredménynek tartja, hogy bár folyamatosan nő a tanulási problémával küzdők és hátrányos helyzetűek száma, mégis kimagaslóak az iskola versenyeredményei. Húsz dobogós helyet szereztek a diákok a területi, kistérségi versenyeken. A megyei tanulmányi versenyeken 13 esetben értek el rangos helyezést, négy tanulmányi versenyt a bakonysárkányi iskola tanulója nyert meg Komárom-Esztergom megyében. Hét versenyen jutottak el az országos döntőig, ahol egy második, két harmadik és egy hatodik helyezést is elértek.

Ezután a nevelőtestület kisebb csoportjaihoz szólt. Váci Mihály szavaival köszöntötte az óvónőket.

„Osztani magad, hogy így sokasodjál,

Kicsikhez hajolni, hogy magasodjál,

Hallgatni Őket, hogy tudd a világot,

Róluk beszélni, ha szólsz a világhoz.”

 

Csodálatos és fáradtságos munkának nevezte a tanítók munkáját, akik rövid idő alatt írni, olvasni, számolni tanítják meg a kisgyermekeket. Köszönetképpen Mentovics Éva szavait idézte számukra.

„Ő tanított betűt írni,

megfogta a kezemet.

Így bíztatott: nehogy feladd!

Ügyes vagy, ez megy neked.”

 

Eötvös József gondolataival köszönte meg azoknak a pedagógusoknak a munkáját, akik a meleg, óvó szeretet mellett a kötelességre nevelést tartják fontos nevelési elvnek.

„Kinek senki sem parancsol, az bizonyosan magának sem fog tudni parancsolni. Ki az életben kötelességeit csak hosszú okoskodás után, s csak akkor teljesíti, ha azoknak megszegésére éppen semmi okot nem talál, nem fogja teljesíteni kötelességeit. Éppen ezért szükséges, hogy a gyermek jókor megszokjék bizonyos dolgokat kötelességének tekinteni.”

 

Az igazgatónő elmondta, hogy sok olyan pedagógus van a tantestületben, aki egyedi, csak rá jellemző tevékenységre, eredményekre képes például a szakköri vagy tanórán kívüli tevékenységekben, a rendezvények szervezésében, tanulmányi versenyekre való felkészítésben, stb. Azoknak a pedagógusoknak, akik még nem találták meg ezt a fajta egyediséget a következő gondolatokat ajánlotta figyelmükbe:

„A világon mindenkinek hinnie kell abban, hogy

képes valami olyasmit nyújtani, amit a világ

nélküle nem kapna meg.”

 

Hangsúlyozta, hogy a jelenlévő pedagógusok munkájuk során bevésték nevüket az érintett települések oktatástörténetébe.

„Valami jellel megjelöld,

hogy szállásod volt ez a föld”

Az Arany János-i gondolathoz méltónak tartotta a pedagógusok munkáját.

 

Végül Nagy László szavait idézve köszönte meg a pedagógusok egész éves munkáját és kívánt kitartást, szép eredményeket további pályájukhoz.

„Vezesd Őket, utat ne tévessz,

S magadhoz hű maradj,

Mert élen állsz, és messze látszol,

Sose feledd: példa vagy!”

 

A pedagógusokat a diákok nevében Kiss Anna és Kiss Zoltán köszöntötte egy duettel, melyet Stipsitsné Tamaskovics Anikó tanított be és kísért zongorán.

ped3 ped2

Az ünnepi köszöntés az érintett települések polgármestereinek jó kívánságaival folytatódott. Ősz Ferenc bakonysárkányi polgármester és Mór Antal akai polgármester maguk és Tóth János vérteskethelyi polgármester nevében adták át az emléklapokat és a virágot.

ped5 ped6