Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek! 
Súroljátok föl lelketek, 
csillogtassátok kedvetek, 
legyetek újra gyermekek, 
hogy e
mberek lehessetek!

adventi-koszoru1

Wass Albert szavaival kértük december 15-én délután a közönséget a zsúfolásig megtelt Faluházban hogy, készüljünk zeneiskolásainkkal együtt a karácsonyra!

 

Nyolcadszor vehettünk részt kis zenészeink adventi hangversenyén. Az első bemutatkozás alkalmával a következő sorok jelentek meg a Sárkányhangban. Az iskolánkban működő kihelyezett zeneiskola nem ígér zenei pályát, de jelentkezőit nem is rátermettség szerint válogatja: bárki beiratkozhat, ha kedve van hozzá. Magyarázatul szolgáljanak Kodály Zoltán jól ismert szavai: Csak boldog gyermekekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország. Tanügyi Bácsik, Nénik, engedjétek énekelni a gyermekeket! Azóta több mint harminc diák tanult valamilyen hangszeren játszani. Többségük négy-hat évet. Mostanra ők már kimaradtak iskolánkból, s helyükre új gyermekek léptek. Jelenleg többségben vannak a kezdők. Pálföldi Tamás és Ocskai Simon tanár urak tanítványai zongorán, furulyán, trombitán, gitáron, harangjátékon és dobon játszottak a megjelenteknek. Zongorán kísért Stipsitsné Tamaskovics Anikó.

Eszti Gulyas

Bence1 Dosa

Zsanna Tibi

WBence Tenki

A fotókat készítették: Ziska Vivien és Kertész Soma, a Talentum Csoport tagjai

 

Márai Sándor így ír az ünnepről:

Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. (...) Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc…

Ünnepi műsorunkban is tánc következett. Hortobágyiné Göndör Katalin első osztályos tanítványai még csak szeptemberben kezdtek táncolni és már vállalkoztak a színpadi szereplésre.

tnc

 

„…nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a Harmónia.

Akkor mondjuk majd csak igazán:

ÖRVENDJEN AZ EGÉSZ VILÁG!”

Bár Kodály Zoltán, az egyik legnagyobb magyar zeneszerző és zenepedagógus szavait idéztük a bevezetőben, mégis több nyelven csendültek fel a karácsonyi dalok. Stipsitsné Tamaskovics Anikó iskolánk énektanárának, az énekkar vezetőjének irányításával valamint zongorakíséretével magyar és német nyelvű dalokat hallhattunk. Hegedűn közreműködött Kiss Krisztina. Az utolsó két dalt, a Stille Nacht és a Fehér karácsony című dalokat iskolánk és óvodánk tantestülete együtt énekelte az énekkarral.

krus20 Krisztina

A műsorról készült filmet megtekinthetik itt.

 

A Faluházban a Bakonysárkányért Alapítvány által meghirdetett betlehemes versenyre érkezett pályamunkákat is meg lehetett tekinteni. A műsor után eredményhirdetés következett.

Betlehem1 Betlehem2