Bakonysárkányban hagyományosan nagy hangsúlyt kap a német nyelv oktatása: a gyerekek első osztálytól kezdve heti öt órában, nemzetiségi nyelvként tanulják a német nyelvet. Ennek köszönhetően felső tagozatra már stabil, mérhető nyelvtudással rendelkeznek. A Bakonysárkányi Német Önkormányzat minden évben támogatja a tanulók részvételét a speciálisan ezen korosztály számára kifejlesztett Junior nyelvvizsgán, melyet az ELTE Origó Nyelvi Centrum szervez és bonyolít le Budapesten, a Rigó utcában.

Idén három hatodikos tanuló vállalta a megmérettetést.

A nyelvvizsgát bő két hónapos intenzív felkészülés előzte meg, ami sok időt és befektetett energiát igényelt, hiszen az iskolában végzett munka mellett folyamatos otthoni tanulásra is szükség volt.

A felkészülés során a tanulók megismerkedtek a nyelvvizsgán előforduló típusfeladatokkal, majd minta feladatsorok segítségével szereztek rutint ezek megoldásában. A szövegekben felbukkanó ismeretlen szavakat külön füzetbe gyűjtve tanulták meg. Szintén külön füzetben dolgozták ki a szóbeli vizsga témaköreit, amire emellett képleírással, szóbeli kérdés-válasz gyakorlatokkal és hallás utáni szövegértés gyakorlásával készültek.

A vizsgán szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon hasznos dolog átélni a valódi vizsgahelyzetet. Legyőzhető általa a későbbi „vizsgadrukk”, megtapasztalható, hogy nem kell félni a vizsgáztatóktól és a feladatokban, valamint azok lebonyolításában is kiismerik magukat a résztvevők. Nem utolsó sorban pedig nagyon fontos visszajelzést kapnak arról, hogy a felkészülésük és az eddigi nyelvtanulásuk mennyire volt sikeres, ami fontos motivációt jelent nyelvtudásuk továbbfejlesztéséhez.

Gratulálunk Cseszneg Fanni, Hajnal Brigitta és Tóth Ádám hatodikos tanulóknak a sikeres nyelvvizsgához!

Szabó Magdolna

német nyelvtanár