19 versenyző közül idén Nagy Csenge harmadik osztályos tanuló nyerte el a „Bakonysárkány legjobb németese” címet.

Csenge komoly esélyekkel indult a versenyen, hiszen pontos nyelvtudása, jó nyelvérzéke már órákon is megmutatkozott és a versenyre való felkészülése is nagyon alapos volt. Arra azonban nem sokan számítottak, hogy a fődíjat olyan valaki viszi el, aki a legfiatalabb korosztályt képviselve, először indult a versenyen, így nem rendelkezik még versenyzői rutinnal.

A verseny után megkérdeztük, mi lehet a sikerének titka. Úgy gondolja, hogy elsősorban a folyamatos tanulás segítette hozzá a győzelemhez. Ezen kívül úgy érzi, Holland nyelvtudása is hozzájárult ahhoz, hogy jól tud németül.

A vele készített német nyelvű interjúban az alábbiakat mesélte:

Ich heiße Csenge Nagy, ich bin 8 Jahre alt. Ich lerne Deutsch seit zwei Jahren in der Schule und zu Hause mit meiner Mutter. Sie kann Deutsch. Ich mache die Hausaufgabe und meine Mutti kontrolliert sie.Wir lesen, schreiben und sprechen ein bisschen jeden Tag.

Deutschsprachige Filme sehe ich nicht aber manchmal höre ich Musik auf Deutsch. Im Wörterbuch suche  ich deutsche Wörter.

Auch meine Oma und mein Stiefvater sprechen Deutsch. Meine Oma war in Deutschland, ich nicht. Ich war in den Niederlanden. Ich möchte einmal nach Deutschland fahren. Ich möchte Lehrerin werden.

Ich mag Deutsch.

Nagy Csengének hívnak, 8 éves vagyok. Két éve tanulok németül az iskolában és otthon, anyukámmal. Ő tud németül. Elkészítem a házi feladatot és ő ellenőrzi. Írunk, olvasunk és beszélünk egy kicsit minden nap.

Német filmeket nem nézek, de néha hallgatok németül zenét. A szótárban német szavakat keresek.

Nagymamám és a nevelőapukám is beszélnek németül. A nagymamám volt Németországban, én nem. Én Hollandiában voltam. Egyszer szeretnék elutazni Németországba. Később tanár szeretnék lenni.

Szeretem a németet.

Gratulálunk Csengének a kiemelkedő eredményhez és további sok sikert kívánunk a nyelvtanuláshoz!

 

Szabó Magdolna

német nyelvtanár