Zirc és Herend két gyönyörű fekvésű bakonyi városunk. A természeti környezeten kívül igen sok különleges látnivalóval csábítják a kirándulókat, a gyerekeket. A 3. és 4. osztályos tanulók hamar megértették, hogy tanítóik miért ezt a két célpontot választották az év végi tanulmányi kirándulás helyszínének.

Csodás, napsütéses reggelen indultunk útnak június 4-én, és már nyitásra meg is érkeztünk Zircre, a Bakonyi Természettudományi Múzeumba. Két csoportra oszolva, a gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a korosztályukhoz igazodó tárlatvezetést. Nagyon sok kérdésre tudtak válaszolni, hiszen a kirándulás a környezetismereti tantárgy kiegészítő tevékenysége volt. A Bakony állatvilága csodálatos elrendezésben jelenik meg, tömören bemutatva a bennünket körülvevő, ám ritkán látható élővilágot: a jelent és a múltat egyaránt.

  

Rövid utazás után, már messziről feltűnt a Herendi Porcelánmanufaktúra szokatlan épületegyüttese magas kéményével, remek fekvésével, különleges hangulatával. Rövid 3D-s film mutatta be a manufaktúra történetét, még nagyobb kíváncsiságra ösztönözve tanulóinkat. Izgalmas bemutatókon élőben láthatták, ahogyan ügyes, gyakorlott kezek, alakítják, díszítik, festik a méltán világhírű porcelánedényeket. Készült itt tál, cukorkatartó, áttört kosár, mécses, rózsa, de még a Brémai muzsikusok jól ismert mesejelenete is, az egymás hátán álló állatszereplőkkel.

 

A manufaktúra boltjaiban kisebb ajándéktárgyakat vásárolhattak a gyerekek, amikkel családtagjaiknak kedveskedhettek.

Élményekkel megrakodva szálltunk fel az autóbuszra és indultunk haza. De azért útközben szerét ejtettük a várva várt közös fagyizásnak, hűsölésnek is.

 

 Székely Emese, tanító