A tatai Német Nemzetiségi Múzeum január közepén felhívást tett közzé, melyben azt kérte, hogy a német nemzetiségi gyűjteményt gyarapítandó küldjenek a nemzetiségi iskolák, csoportok egy tárgyat, mely alkalmas arra, hogy a közösséget képviselje, küldetését szimbolizálja. A múzeum vállalta, hogy a beküldött tárgyat kiállítják és a széles nyilvánosság számára megtekinthetővé teszik. A pályázati kiírás szerint a kiállítási tárgynak kapcsolódnia kell a német kultúrához.

IMG_0528 IMG_0524

A felhívás lázba hozta az alkotópadláson rendszeres tevékenykedő kerámia csoportot és vezetőjüket Székely Emese tanítónőt. Közel két és fél hónapig tartó kitartó munkával készült el a kiállításra szánt tárgy. Egy nagyméretű falikép, mely a helyi nemzetiségi hagyományokat és kultúrát fűzi egy csokorba. A kerámia képen a nemzetiségi iskola, a mellette álló templom, egy sváb építészeti jegyeket magán viselő ház jelenik meg. Emellett a sváb parasztság hétköznapjaiból és ünnepeiből jelenik meg egy-egy pillanatkép: kukoricamorzsolás, tollfosztás, szüretelés, zene és tánc.

IMG_0516 IMG_0581

Az alkotómunkában Cseszneg Dorina, Heller Regina, Malcsik Dorka, Molnár Mónika, Mireider Rebeka,  Szimler Patrícia tanulók vettek részt. A csoport munkáját Szabó Magdolna és Szroghné Patvaros Zsuzsanna pedagógusok, valamint Vinkovits Katalin szülő is segítette.

IMG_5915

Március 31-én adtuk át a múzeumnak a kiállítandó tárgyat. Nagy örömmel fogadták, elismeréssel értékelték és szeretettel meghívtak mindenkit a május 18-án tartandó kiállítási megnyitóra.

Intézményünk nevében köszönöm Székely Emese csoportvezetőnek és a teljes közösségnek kitartó és áldozatos munkáját. A kiállítási tárgyhoz további sok sikert és elismerést kívánok a múzeumot látogató közönség részéről is!

IMG_0984

A múzeumi tárgyhoz kapcsolódó leírás itt olvasható.

Benisné Manner Melinda, intézményvezető