Tartalomjegyzék

Engedjétek meg, hogy mielőtt hozzátok szólok, szeretettel köszöntsem mindazokat, akik elfogadták meghívásunkat, és jelen vannak iskolánk 2018. évi ballagási ünnepségén. Köszöntöm a szülőket, akik a mindennapok zökkenőivel együtt társaink voltak e nyolc év során. Együtt kerestük azokat az eszközöket, amelyekkel segítettük gyermekeinket ezen a hosszú úton. Köszöntöm kollégáimat, akik minden tőlük telhetőt megtettek tanulóink eredményes nevelése, oktatása érdekében. Külön köszöntöm Ősz Ferenc, Tóth János, Mór Antal polgármester urakat, akik mindvégig támogatták munkánkat! Szeretettel köszöntöm SZM elnökünket, Tonzel Anitát!

Kedves Ballagók!

Mindenki láthatja, hogy nem volt hiábavaló az a szervezőmunka, a sok egyeztetés, amit már hónapok óta végeztek a jobb frizura elkészítése és a szebb ruházat beszerzése érdekében. Igazán szépek lettetek erre az ünnepre. Mégis engedjétek meg, hogy én most egy kicsit a díszlet mögé is nézzek és azokra az itt töltött eseményekre emlékezzem inkább, amelyek a belső énetekre voltak hatással.

 

Bár nem találkoztam veletek annyit, mit az osztályfőnökötök vagy a többi pedagógus, mégis sok szép emlékem van rólatok. A ttgyak., amin olyan lelkesedéssel végeztétek a kísérleteket, vagy a remekül sikerült minősítő órák nagyon pozitív emléket hagytak bennem. Többen voltatok, akik rengeteg plusz munkát vállaltak azért, hogy sikeresek legyenek a tanulmányi versenyeken. Megyei dobogóra jutottatok több tantárgyból és volt, aki az országos döntőbe is bekerült. Többen vagytok, akik nyolc éven át kitűnő bizonyítvánnyal zárták az évet.

Mindennek köszönhetően az osztályból három tanuló: Cseszneg Dorina, Malcsik Dorka és Varga Tamás felkerült a dicsőségfára.

 

Szünetekben többször találkoztunk, mint tanórán. Nem aggódtam akkor sem, ha nem mindenkit láttam az udvaron, mert pontosan tudtam hol talállak meg benneteket.

Volt még egy igazán hosszú, közös szál az életünkben. Évek óta próbáljuk meggyőzni egymást a telefonhasználat előnyeiről és hátrányairól. A végén egy győztes-győztes stratégiával tudtuk lezárni ezt a kérdést.

A ballagás egy különleges pillanata az életnek: valami véget ér, benne van a búcsú, az emlékezés, de benne van egy kapu, mely nyitva van egy ismeretlen, vágyakozással, kíváncsisággal, élményekkel teli útra. Az, hogy ezen az úton mi történik veletek, az nemcsak az úton, hanem rajtatok is múlik. Mi éveken át megpróbáltunk térképet adni ehhez, hiszen mi magunk is jártunk rajta, és sok-sok tanítványunkat engedtük már át ezen a kapun. Tehát mutattunk térképet, próbáltunk a ti informatikai szóhasználatotokkal egy sosem lemerülő gps-t tenni zsebetekbe - tudás, ismeret, emberség-, amit próbáljatok meg kreatívan használni, az úton hasznosnak, értelmesnek, eredményesnek lenni, hiszen ezt tanítottuk nektek, ez volt talán a legfontosabb útravaló.

 „Utadnak értelme nem a cél, hanem a vándorlás.” – Mondta Márai Sándor. Legyen ez számodra boldog, szép kaland, s ne feledd: mindig van tovább!